Gå til sidens hovedinnhold

Vistamar-bruker: – Et svik av verste sort!

Artikkelen er over 1 år gammel

Vistamar - et kjærkomment helsetilbud til oss som faller mellom alle stoler i hjemlige behandlingstilbud.

TRONDHEIMSDEBATTEN Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har vært på helseopphold på Vistamar i Spania 3 år på rad og har endelig funnet et tilbud som har hjulpet meg gjennom mørketida med smerter i ledd og muskler, med tilhørende nedstemthet.

Å finne dette tilbudet - det var ganske tilfeldig - var som å vinne storpremien i lotto! Tenk at det fantes en plass i solen for sånne som meg, som en minstepensjonist kunne ha råd til å betale! Og i tillegg bli tatt på alvor og få behandling og trening i sol og varmt vann inne og ute. Det var nesten for godt til å være sant.

Og så får jeg nå lære at det VAR for godt til å vare.

Det at Trondheim kommune med ordfører Rita i spissen har bestemt seg (i lang tid, faktisk) for å legge ned dette tilbudet til byens innbyggere, føles som et svik av verste sort. Folk som har benyttet seg av dette flotte tilbudet i årevis, kan ikke tro det som argumenteres med fra politisk hold; om at det er for dyrt, at det bare er for «rikinger» og at man kan lage et vel så bra tilbud i Trondheim.

Jeg kan ikke uttale meg om kommunens økonomi, men vil tro at det er snakk om prioriteringer. Og gjennom 16–17 år med Rita Ottervik ved roret, har vi fått oppleve prioriteringer som har sjokkert mange av byens befolkning, gjennom fortetning og s.k. effektivisering. Samtidig har vi i årevis fått oppleve mangel på tilstrekkelige helsetilbud på alle felt til både unge og gamle. Det er lange ventelister på det meste.

Det er skrevet en del i de siste ukene om nedleggelse av Vistamar, mest fra brukerne, men veldig lite fra politikerne som har vedtatt dette. Og i særdeleshet ingenting fra ordfører Rita, som står i spissen for dette! Og det har ikke kommet fram noen gode argumenter derfra for å legge ned dette velfungerende og verdifulle tilbudet!

Ingen av brukerne av Vistamar tror at det kan lages gode erstatninger i Trondheim, som vil gi den samme helseeffekten.
Til sammenligning Vistamar og Trondheim:

1. KLIMAET. Å kunne gå ute på isfrie veier og gater hele året, å kunne kjenne sola varme stive ledd og muskler, selv i vintermånedene, og å kjenne på en mild havbris uten å fryse – DET kan ikke noe tilbud i Trondheim erstatte!

2. BEHANDLING/TRENING. I et heldøgns helsetilbud på Vistamar får man individuell behandling – massasje, akupunktur, samtaler, og det settes mål for oppholdet som varer i 3 – 6 uker. Du bor på stedet og har tilgang på treningsrom og varmt basseng hver dag. Det finnes kilometervis med gangveier, og man oppmuntres til å gå ut, med eller uten følge. Regelmessig er det morgenstrekk, håndtrening, balansetrening (gjerne i parken), styrke- og kondistrening, yoga, avspenning, trappetrening m.m., samt sosiale aktiviteter på ettermiddag og kveld. Hva med Trondheim?

3. MÅLTIDENE foretas i fellesskap og lages av spanske kokker i eget kjøkken på stedet. Her tas det hensyn til allergier, og de som trenger hjelp, får det. Det er et variert og sunt kosthold, som smaker godt! Et glass vin til middag høyner også humøret.
I Trondheim sendes det ut mat fra sentrale storkjøkken til institusjoner.....

4. SELVE STEDET ligger et steinkast fra Middelhavet på Costa Blanca-kysten i Spania. Alle rommene har store vinduer vendt mot havet, og man våkner ofte til en flammende soloppgang, noe som bidrar til å komme seg lettere opp om morgenen. Der finnes en takterrasse, hvor man møtes til morgengym (om været tillater det), og hvor man innimellom kan slappe av og samle solstråler og D-vitaminer på en vinterblek kropp. I Trondheim bygges utsikten til fjorden igjen med høyhus og sola kan være fraværende i ukevis på sommeren.

5. Sist, men ikke minst: PERSONALET! De er der for deg hele døgnet, fra du lander på flyplassen og til du drar hjem igjen. Alltid smilende og hjelpsom. Vistamar er lærlingplass for sykepleiere og helsepersonell, og det er som regel alltid noen hender som kan hjelpe. Hver enkel bruker blir vist omsorg og føler seg trygg på Vistamar. Møter du ikke opp til avtalt tid (måltid eller aktiviteter) blir du etterlyst eller hentet. Det er tilgang på lege og sykehus i verste fall. Det legges vekt på sosialt samvær og man blir oppfordret til å være inkluderende og hyggelig mot hverandre. Mange som reiser nedover er enslige eldre, som gleder seg over samvær med andre og dele opplevelser; det være seg et måltid mat eller en utflukt.

Hvis Vistamar legges ned og kommunen fremdeles skal betale husleie og vedlikeholdskostnader der fram til 2029 (ca. 50 mill.), hvordan skal kommunen kunne klare å finansiere nye og «like gode» helsetilbud her i byen? For å være ærlig, så tror jeg ikke det kommer til å skje. Det skrives om at tilbudet på Nidarvoll skal være ferdig om 3 år? Hva skal vi gjøre fram til da? Betale kr. 110 pr. dag for å gå i Pirbadet (eneste tilbudet jeg har daglig tilgang til) + utgifter til buss/bil? Ingen fysioterapeut i byen her har mulighet til å gi daglig behandling eller veiledning (høyst en gang pr. uke). Jeg kan lage meg sunne måltider hver dag, men mange eldre klarer ikke det, eller har dårlig matlyst. På Vistamar får man «hele pakken» og man kommer raskt i bedring og kan nyte godt av det i lang tid etterpå.

Så til Rita Ottervik, som står i spissen for denne skandaløse nedleggelsen: Hva skal til for at du vil høre på byens innbyggere og snu i denne saken? Mange av oss har nok gitt deg vår stemme og er «medskyldig» i at du har kunnet sitte i ordførerstolen så lenge - ikke glem det! Men min stemme får du ikke mer!

Kommentarer til denne saken