RBK-magasin 2020

DSC_0105.JPG

FOTO Marius Dahl

Millionsmellen, permitteringene og
usikkerheten i den mørke tiden:

RBK-Tove har beholdt smilet

Det har vært en bevisst strategi. Men Rosenborg-lederen erkjenner at det var tøft å stå midt i det.

Av: Marius Dahl

Onsdag 3. juni klokken 14.01 kommer hun ut av Brakka med et bredt glis, RBK-toppen Tove Moe Dyrhaug. Strengt tatt tjue minutter etter avtalt tid, men som en av byens mest programbelagte Hun trenger egentlig ikke unnskylde seg med «tilrettelegging for trening, kamp, økonomi og permittering ... det vanlige i disse dager». Det er egentlig mer enn nok å sjekke SMS-utvekslingen vår med Rosenborgs daglige leder.

«Jeg er opptatt. Send SMS :)», «Sitter i telefonen» eller «Sitter i møte» er topp tre flest sendte meldinger etter et anrop til Dyrhaug. Vi er i det hele tatt fornøyd med å få tolv minutter med henne i en hektisk periode før seriestart.

– Husk å ta noen bilder der jeg smiler nå. Jeg er for streng på bildene, humrer 54-åringen.

Millionsmell

Humøret hennes er mye bedre enn situasjonen samfunnet har vært inne i de siste månedene. Det skulle ta 86 dager fra nyervervelsen Kristoffer Zachariassen avsluttet et mønsterangrep til 3–1 mot Bodø/Glimt i Abrahallen den 5. mars, til samme mann ga RBK-fansen sin neste scoring.

Da han ble matchvinner med et like typisk RBK-angrep mot samme lag i neste kamp, hadde mye forandret seg.

To dager etter kampen i Abrahallen skulle RBK til Marbella for å finpusse formen. Turen ble i stedet avlyst, RBK skulle permittere over 30 ansatte, gi spillerne ferie, seriestart skulle utsettes og norske fotballstadion skulle bli strippet for tilskuere. Prislapp: Flere titalls millioner kroner.

Grunn: Koronapandemien.

– Det har vært en annerledes situasjon, tøft for oss slik som for alle andre. Nå ser vi lyset i enden av tunnelen, vi har startet med kontakttrening, spilt treningskamper og fått serieoppsettet. Nå gleder vi oss til å få alle om bord på bussen igjen, sier Dyrhaug.

Roser de ansatte

Ytterligere fire dager har gått siden RBK-comebacket og seier nummer to mot Bodø/Glimt denne sesongen. Egentlig skulle spillerne hatt fri i helgen som var, etter å ha spilt ti serierunder i Eliteserien.

I stedet ble det omstokk og serieåpningen mot Brann 5. april ble til seriestart mot Kristiansund 16. juni. For tomme tribuner.

– Det verste med perioden er at ting endret seg veldig fort. Den usikkerheten og at ting som gjaldt i går, ikke gjelder i morgen ...

– Samtidig vil jeg rose ansatte og spillere. Det har vært en fin gjeng som har stått sammen og vi har vært gjennom tøffe tak og slag. Men alle skjønte at vi måtte rigge oss på lang og kort sikt. 2020 blir tøft, men det blir 2021 også. Vi må gasse og bremse for å gjøre tiltakene som gjør 2021 best mulig, forklarer Dyrhaug.

Etter 15 år som ansatt i RBK og sju år som daglig leder, fikk Dyrhaug virkelig kjent på nye erfaringer denne våren. Både gode og dårlige. For selv om RBK kanskje ble kjent med forståelse, måtte over 30 ansatte permitteres.


To tanker i hodet

Det syns hun var det verste med alt. I en situasjon hun aldri hadde vært borte i. Nærmest over natta ble samfunnet totalforvandlet.

– Det kom ganske fort og ting endret seg veldig fort. Vi ønsket at alle skulle ha det så godt som mulig, både ansatte og spillere. Samtidig har vi en klubb som blir veldig utsatt økonomisk. Det gjaldt å ha flere tanker i hodet samtidig, forklarer RBK-toppen.

– Som leder må man ta tøffe avgjørelser. Jeg hadde ikke sett for meg at perioden skulle bli så lang og det ble jo bare verre og verre. Jeg tenkte kanskje en måneds pause ville holde, men i stedet måtte vi stå i det mye lengre, fortsetter hun.

Likevel: RBK-lederen har holdt motet oppe i mediene hele veien. Hun har trodd på tidlig seriestart og gradvis innslipp av publikum på kampene.

Det var en bevisst strategi for at RBK skulle opprettholde verdiene.

Positiv på utsiden – sliten på innsiden

– Vi ser jo at det hjelper å være positiv og ta en ting av gangen. Underveis følte jeg meg som en spåkone som trodde på dét og dét og dét. Mye av det slo jo til også, sier hun.

Men på hjemmekontoret på Tydal, internt hos Dyrhaug, var det ikke alltid optimismen var like høy.

– Jeg har hatt mine tunge dager med tungt hode etter telefoner og møter. Det var mange dårlige beskjeder, men jeg tror vi snur dette til noe positiv og kommer styrket ut av alt.

Like bevisst var lederen raskt tydelig overfor resten av klubben, at RBK skulle være en foregangsklubb under pandemien. Trener Eirik Horneland var blant trenerne som var tydeligst på samfunnsoppdraget i mediene.

Også spillerne, som ved flere perioder har vært i full karantene, får ros av sjefen. Da samfunnet gradvis endret seg tilbake, måtte likevel spillerne holde seg hjemme for å kunne kombinere smittevern med fotball.

Pilotprosjekt

– Vi var tydelige på at vi skulle gå foran, men det må jeg si: Vi har en fantastisk spillergruppe som innenfor karantenesystemet ikke har klaget eller noe. Alle er superglad for å være tilbake med fotball og alle har oppført seg eksemplarisk og det er bra, sier Dyrhaug.

– Men når man går en tur på Solsiden i dag, det ser jo ikke lenger ut som det er noe pandemi?

– Nei, det gjør ikke det. Men så må vi komme på at fotballen er et pilotprosjekt vi har tatt på oss. Vi lever litt strengere enda, men hvis ting går bra, vil ting løse seg opp.

– Pilotprosjekt?

– På vegne av norsk idrett fikk fotballen begynne med trening og kamper, så da det gikk bra, fikk vi starte seriene tidligere enn forventet. Nå må vi bare trene og stå på både på og utenfor banen. Det er fremdeles en krevende tid både økonomisk og arbeidsmessig. Vi er spente, sier Dyrhaug.

Hun nekter å tro på scenario om tomme tribuner denne sesongen og har følgende beskjed til supporterne:

– Selvfølgelig jobber vi for å få fans på kamp, det er ingenting vi mer ønsker. Vi jobber i underholdningsbransjen, sier Dyrhaug.

NESTE

Oppkjøringen 2020