Vil ha gratis parkering i Midtbyen: – Nå brenner det for å få på plass tiltak

Børge Beisvåg, næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, har levert en rekke innspill til kommunen.

Børge Beisvåg, næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, har levert en rekke innspill til kommunen. Foto:

Midtbyen trenger hjelp nå, ikke over sommeren, sier Børge Beisvåg i Næringsforeningen.

DEL

– Formannskapet vedtok tidlig en tiltakspakke for næringslivet. Det er veldig bra, og vi var tidlig på banen og meldte inn våre aktørers behov, forteller Børge Beisvåg, næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

Etter hvert som næringsforeningen snakket med flere av sine aktører har de også sendt inn nye forslag til kommunen. Mandag mottok kommunen ei ny liste med forslag til tiltak direkte i Midtbyen.

– Dette er innspill som de så langt ikke har tatt endelig stilling til, og som vi har sendt dem forslag på tidligere, forklarer Beisvåg.

Mindre folk i Midtbyen

– Vi opplever at det er tøffe tider for mange, og særlig for aktørene som er avhengige av kundetilstrømning. Det merkes spesielt godt i Midtbyen, fordi det der er en stor konsentrasjon av den type aktører der, forteller Beisvåg.

Disse aktørene er for eksempel de som tilbyr tjenester innenfor kultur og reiseliv, i tillegg til aktører som frisører som har vært nødt til å holde stengt.

– Mange drar inn til Midtbyen nettopp på grunn av disse tjenestene. Nå er det mindre tilstrømning av folk i sentrum. Handelen har spredt seg på en annen måte etter korona, forteller Beisvåg.

Nå foreslår næringsforeningen blant annet gratis parkering i en periode i Midtbyen. Midtbyen er i stor grad bygd opp rundt at folk skal reise kollektivt. Rådene fra myndighetene sier derimot at man bør unngå å reise med kollektivtransport, på grunn av smittevernet.

– Tanken er å innføre gratis parkering for å spre handelen. Parkering er et kraftig virkemiddel for å endre adferd, og om man tar vekk avgiften en viss periode vil man også stimulere til at folk velger Midtbyen, sier Beisvåg.

Han påpeker at handelen i Midtbyen også påvirkes av at folk har vært på hjemmekontor, og dermed ikke jobber i Midtbyen i like stor grad. Så lenge man er nødt til å ta kollektivtransport på jobb anbefaler myndighetene at man fortsatt jobber fra hjemmekontor.

– Gratis parkering kan også gjøre at flere da får komme tilbake på jobb, sier Beisvåg.

Trenger hjelp nå

I rekken med innspill til kommunen har næringsforeningen også foreslått gratis kollektivtransport når myndighetenes råd lettes. I tillegg ber de om en ekstra tiltakspakke for Midtbyen, og at tiltaksmidlene må økes. Beisvåg sier at de har opplevd en stor vilje blant politikerne så langt til å finne løsninger, men at det fortsatt brenner for mange bedrifter i byen.

– Vi opplever at politikerne har vært interesserte i å finne løsninger her, uavhengig av partitilhørighet. Det gjelder også for administrasjonen, sier Beisvåg.

– Men vi har det fryktelig travelt, og vi trenger hjelp nå. Nå brenner det for å få på plass tiltak for Midtbyen.

Han sier at det nå jobbes med en tiltakspakke for næringslivet i Midtbyen for sommeren, men at det finnes aktører som ikke overlever til da.

– Midtbyen trenger ikke hjelp over sommeren, de trenger hjelp nå. Det er aktører vi frykter ikke er her til å få hjelp i august.

Beisvåg påpeker at å spare på hjelp til Midtbyen også kan slå ut i form av flere arbeidsledige, og dermed mindre i skatteinntekter.

– Jeg forstår at man må få opp de offentlige tjenestene først. Men man kan gjøre seg til fant ved å spare for mye.

Artikkeltags