– Ta det med ro. Det kan være mye stress rundt juletider, men ikke stress når du kjører bil. Hold ekstra god avstand til bilene foran, og kjør etter forholdene, sier Stian Gullvåg, trafikkoperatør i Statens vegvesen.

Jula er rett rundt hjørnet, og flere er på veiene for å gjøre de siste forberedelsene. Det merker Gullvåg også på trafikken.

– ­Torsdag og lille julaften vil det være økning på veiene inn mot kjøpesentrene i Trondheim. Derfor vil det påvirke trafikken med at det vil være en del kø, sier han.

Fremtinds datterselskap, Fremtind Service, er utstedere av bombrikke og ser hvor mye trafikk det er på veien ut fra bompasseringer.

Også tall fra Fremtind forsikring, og fra forsikringsselskapets datterselskap Fremtind Service sier det samme om antatt trafikk torsdag og lille julaften.

Tabellen viser at 22. desember vil være dagen med mest trafikk på veiene. Ifølge tabellen vil 1. juledag og 1. nyttårsdag være dagene med minst trafikk.

Gullvåg forteller de har observert trafikken onsdag, og at det i skrivende stund, onsdag ettermiddag, er rolig.

– Vi har sett på kamera at både veiene mot Tiller og Malvik har vært roligere enn forventet. Det er en jevn trafikk.

På julaften er det forventet mer trafikk på dagtid, og det vil roe seg mer og mer utover dagen. Lite trafikk er også forventet gjennom hele romjulen, ifølge Gullvåg og tabellen.

Mest trafikk 22. desember

Lufthavnsdirektør Marit Helene Stigen ved Trondheim lufthavn Værnes forteller til Nidaros at trafikken er mer jevnt fordelt i år, enn tidligere.

– Fra 16. desember fram til 23. desember er det jevn trafikk. Den 22. desember blir dagen med mest trafikk, med cirka 14.000 passasjerer, fordelt på 12.000 som flyr innenlands, og 2.000 utenlands. På lille julaften vil det også være ganske høy trafikk, men lavere enn i 2019, sier hun.

Avinor har, sammen med Bane NOR og busselskapene, vært ute tidligere i desember og oppfordret reisende til å møte opp ekstra tidlig på flyplassen før jul.

– Det rett og slett fordi uforutsette ting kan skje. Det er også sånn at det er en litt annen type trafikk enn ellers i året, med større bagasje, kjæledyr og annet ekstra som skal være med i bagasjen, som kan ta lengre tid gjennom sikkerhetskontrollen, sier lufthavnsdirektøren.

Tror ikke de skal snø inn

I den helt sylferske Netflix-serien Julestormen fortelles historiene til et knippe mennesker som blir værfaste på Oslo Lufthavn på lille julaften. Nidaros hører med lufthavnsdirektøren om de er forberedt på en slik situasjon.

– Nå har vi hatt vinter en stund, og har fått brukt utstyret og mannskapet vårt godt de siste tre ukene. Så har vi selvsagt også ressurser på i forhold til brøyteberedskap, og god samhandling mellom tårnet og bakken. Men snør det i ett, kan det bli forsinkelser, sier lufthavnsdirektøren og legger til:

– Men å snø inn, det tror jeg vi ikke gjør! Vinteren er vi godt rigga for.