På under fem år har vi vært vitne til to heftige perioder for norsk oljesektor, preget av usikkerhet, oppsigelser og permisjoner. Med de framtidsutsiktene som spås, hva får oss til å tro at å skulle investere enda mer i oljenæringen, gjøre norsk økonomi enda mer oljeavhengig, samt fortsette å tviholde å stå kun på dette ene benet, er veien å gå?

Ifølge oljeanalytikerne i Rystad kan oljeproduksjonen ha nådd peak oil i fjor, mens det var forventet i 2028. I lys av korona, ber også lederen for det Internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol politiske og økonomiske ledere utforme "bærekraftige stimuleringspakker" med fokus på investering i rene teknologier og akselerere omstillingen vekk fra fossile brensler. I EUs fond for gjenreising etter koronakrisen er grønne initiativer et av tre satsningsområder som betyr at 25% av kriseplanen skal brukes på klimatiltak.

Uavhengig av korona, viste situasjonen innad i OPEC tidligere i vår hvor lite Norge har å si når land som Saudi Arabia og Russland havner i klinsj. Resultatet: alle oljeproduserende land måtte redusere produksjon, og da hjalp det heller lite å sitte med den grønneste olja.

På tide å innse at norsk olje har hatt sitt høydepunkt, og at nye investeringer i olje og gass neppe vil bli lønnsomme for staten Norge, deg eller meg i framtiden?

Selvsagt er det ikke bare å kaste bunken opp i været og begynne på scratch. Det må jo investeres, også i olje og gass, men vær så snill, la disse investeringene bidra til direkte omstilling. Til prosjekter med økonomisk robusthet og langsiktighet, hvor økonomi henger sammen med miljø og hvor arbeiderne ikke kommer til å bli permitterte igjen om fire-fem års tid.

Hvis ikke, vil vi igjen vise at vi ikke lærer av krisene som rammer oss. Og hvorfor lærer vi ikke? Kan det være fordi vi har oljefondet som alltid ser ut til å kunne redde oss fra morgendagens kriser, permitteringer og oppsigelser?

Jeg vet ikke med deg, men jeg ønsker å heller se at oljefondet brukes på løsninger på et Norge med en aldrende befolkning, utdanning, mer selvforsyning samt omstillingen til et lavutslippssamfunn. Ikke minst, må vi i mye større grad investere i å tilpasse og forberede samfunnet på hva enn klimaendringene kommer til å føre med seg i årene framover.

Klarer vi rett og slett ikke å se for oss «å leve lykkelig i alle våre dager» uavhengig av nye investeringer i oljen?

Les også

TrønderEnergi-topp i kronikk: Staten bør selge ut Equinors internasjonale virksomhet

HØR SISTE EPISODE AV BØRSEN OG KATEDRALEN: