Vi er ikke sure, vi er bare veldig skuffet

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne uken la forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim frem en krisepakke for studenter, bare at det ikke var en krisepakke for oss, mer en redningspakke for dem. 21 000 studenter jobber ved siden av studiene for å få endene til å møtes, og da holder det ikke med en krisepakke som tilbyr studenter mer lån og dermed også mer gjeld.

Denne pakken er et stort hån mot den gruppen i samfunnet som allerede får for lite. Det er ingen hemmelighet at studiestøtten allerede er for lav, og at flere studenter bruker mesteparten av stipendet sitt på bolig. Mange studenter har de siste ukene stresset over situasjonen de er i, hvordan de skal klare å betale husleie, telefonregning, internett, og ikke minst mat . Krisepakken vi blir tilbudt er mer som et slag i ansiktet enn hjelpen vi trenger.

Denne pakken vil ikke være en byrde for staten, siden det å tilby studentene mer lån er ikke en utgift staten må dekke, men studentene selv. Krisepakken som blir tilbudt vil kunne få store konsekvenser for dagens studenter som vil sitte med enda mer lån når de er ferdige. Vi i LO-studentene mener det er helt hårreisende at studentene skal ut av krisen ved å øke gjelden sin. For studenter er boligmarkedet nesten umulig å komme inn på, i år blir det mest sannsynlig få sommerjobber og nå ønsker regjeringen at studenter skal få dekt inntektstapet sitt ved å ta opp enda mer i lån. Vi i LO- studentene ønsker en rettferdig og solidarisk ordning for studentene og at dekt inntektstap skal deles ut som stipend.

Krisepakken vi har fått presentert er ikke en krisepakke, det er smuler og det er en form for forskjellbehandling vi ikke kan stille oss bak da vanlig arbeidstakere ikke ville funnet seg i økt gjeld. Studenter er en gruppe i samfunnet som betaler skatten sin på lik linje som alle andre arbeidstakere, men en pakke som dette presenterer dem som ikke «reelle» arbeidstakere.

Vi i LO stiller oss heller bak disse betingelsene; At regjeringen sikrer inntektstap for studenter gjennom Lånekassen. Dokumentasjonskravet bør være lønnsslipp. Inntektstapet skal ikke dekkes gjennom lån, men som stipend.

Og at regjeringen, i dialog med studentsamskipnadene oppretter en ordning hvor de mest økonomiske utsatte studentene kan søke om utsettelse av husleie.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken