(Avisa Oslo)

Løkka Gårdeierforening og Street Art Oslo arrangerer Oslos første årlige gatekunstfestival «Løkka-Lykke» fra 21.– 27. juni.

Kunstneren Sindre Wexelsen Goksøyr (46) ble invitert til å bidra med et verk, etter at arrangørene hadde sett hans siste utstillinger. Verkene har et seksuelt uttrykk, og ifølge Goksøyr var dette en del av bestillingen for bidraget.

– De sa at de likte disse arbeidene og ønsket noe som var seksuelt inkluderende, i og med at det er Pride.

Men verket kommer aldri opp på den tiltenkte veggen:

– Jeg lagde et forslag som ønsket, men før de i det hele tatt hadde spurt om å få godkjennelse av gårdeieren, avviste de forslaget mitt, forteller han til Avisa Oslo.

– Ble for mye

Som begrunnelse for hvorfor det ble stemt nei mot forslaget, forteller Goksøyr følgende:

– Arrangøren sa at det ble for mye, og at det kom til å komme klager. Men jeg vet ikke hva jeg skulle gjort annerledes.

Etter at det ble klart at verket ikke kom til å prege veggen i Thorvald Meyers gate, publiserte han det heller i et Facebook-innlegg:

– Når jeg først har brukt tid på å lage det, så ville jeg i hvert fall vise det fram. Jeg vil få fram at jeg ikke er bitter, men bildet er så uskyldig, at jeg synes det er mest rart.

– Ikke bare opp til meg

James Finucane i Street art Oslo er arrangøren som har hatt dialog med Goksøyr. Han forteller at det var i dialog med både gårdeier og nabolaget ble bestemt at en annen kunstner skulle pryde veggen.

–Vi har tolv kunstnere, og vi produserer mye kunst som skal opp på ulike vegger i hovedstaden. Kunstverket og veggen må matche, og dette er en lang prosess.

Finucane vil likevel benytte anledningen til å rose Goksøyr–og verket av de to eldre, nakne omfavnende kvinnene:

– Bilder av seksualitet i det offentlige rom begrenser seg ofte til reklameplakater. Sindres arbeid balanserer disse plakatene, og måten vi ser på kropp og seksualitet i samfunnet. Dette var grunnen til at vi inviterte ham til festivalen.

Han tror heller ikke at det er kroken på døra for at Oslos beboere plutselig kan få øye på det sjokkrosa bildet.

– Vi vil gjerne ha verket hans et sted hvor det er mer velkomment. Jeg syns Sindre gjør en viktig jobb. Fra et kunstnerisk synspunkt elsker jeg verket, men det er ikke bare opp til meg. Å ha et bilde av et par som omfavner hverandre, spesielt etter pandemien, er sterkt.

– Pussig

Arrangøren kommer også med en oppfordring til AOs lesere:

–Hvis noen har et forslag til hvor kunstverket kan bli malt, så må de gjerne kontakte oss.

Kunstneren Goksøyr har ikke fått med seg at det fortsatt er håp om å få verket ut og opp i hovedstadens gater:

– Det er litt pussig at jeg ikke får vite det før nå. Her har nok ting gått litt fort i svingene, og jeg skjønner at han sikkert har mye å tenke på som festivalsjef. Men jeg samarbeider gjerne med dem om en annen vegg om det skulle bli ønske om det senere.