I området ved parkeringsplassen på Festningen har både utstillere, foredragsholdere, frivillige og gjester møtt opp i solskinnet for å delta på Trondheim Green Fest.

– Her er det et krav om at det er kun veganske produkter, sier festivalsjef Kathrin Øien, som selv har vært veganer de siste tre årene.

Utvidet konseptet

Falafel, olivenoljer, havremelk og Polestar-bil. Alt med fokus på klima og miljø, forteller festivalsjefen.

Trondheim Green Fest, som opprinnelig het Trondheim Vegan, byttet navn for å få et enda større fokus på også bærekraft, klima og miljø, men med det veganske og dyrevelferd i bunn, ifølge Øien.

Hun forteller at festivalen er basert på frivillige, men at de rett før startskuddet gikk, mistet flere og flere frivillige som egentlig skulle hjelpe til, på grunn av koronasituasjonen i byen.

– Nå er vi cirka 15 frivillig her. Vi skulle egentlig vært flere, men det har kommet stadig flere telefoner fra studenter som ikke kunne møte opp i dag på grunn av korona, sier hun.

Å få arrangert og organisert festivalen i forkant, har tatt mye tid, blant annet med å finne folk som kan være utstillere eller ha matdemo.

– Vi har jobbet lenge med å sende ut mailer og invitasjoner og for å få rigget opp alt. Klart vi skulle ønsket oss enda flere lokale utstillere, men det har vært en pandemi som har gjort at de har slitt med å holde hjulene i gang. Uansett er vi kjempefornøyde med alle vi har fått på plass.

– Helt horribelt

Også i 2019 ble festivalen arrangert. Nå håper Øien på flere tusen besøkende gjennom de to dagene festivalen pågår.

– Men vi har en smittesituasjon i kommunen, så bare vi har en fin flyt gjennom hele dagen, så er vi fornøyde. Vi kunne ikke vært mer heldige med været. Det er helt fantastisk.

Blant utstillerne var Ragnarok, Olivenlunden, Simens isbar og andre stands med mat fra både Midtøsten og Asia.

Også representanter fra Norsk vegansamfunn var til stede.

Jon Vegard Venås (32), sekretær i Norsk vegansamfunn, forteller at de er der i all hovedsak for å være synlig. Selv har han vært veganer i tre år.

Venås har i lengre tid vært miljøaktivist, og han kjører ikke bil eller reiser ofte på ferie. Som et steg videre, valgte han å bli veganer.

– Det var ikke før et halvår senere at jeg innså hvor mye sterkere det dyreetiske sto. Jeg så flere dokumentarer og da skjønte jeg at dyrevelferden definitivt er det beste argumentet for å være veganer. Det er jo så horribelt hvordan disse dyrene behandles, også her i Norge, påpeker han.

Han forteller at det å være veganer, har endret seg svært mye bare de siste årene.

– Det har eksplodert på markedet. Plantebasert kosthold har hatt en økt omsetning på 40 prosent i fjor og de forventer 50 prosent i år. Det er tall som de aldri har sett maken til. Vi har så mange kjøtt- og melkeerstatninger og alt en skulle savne dersom du var kjøttspisende før, sier han.

– Jeg vil på ingen måte si det er krevende å være veganer, men skal jeg langt ut på bygda der det ikke finnes veganske restauranter, må en bruke litt mer tid på å finne en restaurant som servere vegansk. I det dagligdagse er det null problem.

Bildeserie

Disse var på Ladehammerfestivalen

Helt tilfeldig

Et 50-talls mennesker var samlet ved festivalområdet kort tid etter åpningen klokken elleve lørdag formiddag.

Annicka Gomo (35) var én av dem.

Med seg hadde hun også resten av familien - to døtre og en mann.

– Jeg ramlet helt tilfeldigvis over festivalen på Instagram. Det er absolutt greit å bruke en lørdag i finværet på å være her, smiler Gomo.

Selv er hun verken vegetarianer eller veganer, men bekrefter at hun i hverdagslivet prøver å ha et dest og større fokus på klima og miljø.

– Vi er her mest for nysgjerrighetens skyld. Vi er opptatte av klimaendringene og det som står foran oss, og det er fint å bli kjent med mulighetene en har. Vi prøver bevisst å kutte ned på kjøttforbruket og ha et bevisst forhold til hva vi velger i hverdagen. Vi får se etter hvert hvor mye vi kjenner på klimapresset, sier 35-åringen.

– Jeg hadde ikke regnet med at det var så stort festivalområde eller at det var så mye folk her. Det er helt knall. Nå skal vi kjøpe oss god mat - jeg har allerede sett meg ut noen falafelruller. Mannen min, Henrik, kjører Polestar, så han skal se litt på det. Vi skal kose oss.