Får henvendelser fra hele Trondheim: – Vi kan ikke strø alt samtidig

Det har vært glatt i Trondheim den siste tiden.

Det har vært glatt i Trondheim den siste tiden. Foto:

Trondheim bydrift får henvendelser fra hele byen om glatte fortau.

DEL

– Ja, vi har fått en del henvendelser. Jeg kan ikke si det er mer enn vanlig, det kommer bestandig flere henvendelser til oss når det er glatt ute, enn når det er snøføre og minus fem grader.

Det sier avdelingsleder for vei, Kristian Lauritzen, i Trondheim bydrift til Nidaros.

LES OGSÅ: Legevakta: – Det har økt på utover, også med folk som har falt på glattisen

Prioriterer bakker og svinger

Nullgrader, til pluss og nullgrader igjen – mikset med en fin porsjon regn og snø om en annen, har vært fasit på trondheimsværet den siste tiden. Onsdag skrev Nidaros om det glatte føret for gående i Trondheims gater, og hvordan legevakta merket økt pågang fra folk som hadde sklidd på glattisen.

– Generelt sett når det er glatt kommer det alltids inn noen som har sklidd, sa enhetsleder ved legevakta Gustav Østerberg Øverli på telefon til Nidaros mens han selv var ute og gikk – ikledd piggsko for anledningen.

– Gode muligheter til å leke Bambi på glattisen

Da artikkelen ble delt på Facebook, var det mange trondhjemmere som hadde sitt å si i kommentarfeltet:

«Nei gå med barnevogner o.l. ut i vegbanen, kommer metrobussen bak så må den bare vente til veien blir "ledig".», skriver en kvinne, mens en annen spesielt trekker fram føret på Byåsen «Byåsen + barnevogn vinterstid = god (og halsbrekkende) trim! Kan alltids trille tur/retur Åsveien skole - Byåsen Butikksenter om og om igjen.»

Mange oppfordrer til bruk av piggsko og brodder, mens andre skryter av forholdene i sitt nærmiljø: «Alltid nystrødde - sånn er det å bo på Fannrem!» og «Helt bart på fortauene her på Grillstad Marina».

Men de fleste i kommentarfeltet etterlyser bedre vedlikehold: «Gode muligheter for å leke Bambi på glattisen på Byåsen! Hadde vært greit med litt strøsand, så folk kunne kommet seg trygt frem. Men det står kanskje dårlig til med vedlikeholdsbudsjettet? ? Ikke bare kan man skade seg hvis man faller, men det koster jo faktisk samfunnet også hvis folk må behandles, sykemeldes mm. Men det går vel på et annet budsjett.... ?» og «sykkelveien på Tiller er skøytebane enkelte steder - strøsanda ligger under isen, og det ser du ikke før du holder på å ta dobbel salto og ut i spagaten».

Kristian Lauritzen i Trondheim bydrift sier at henvendelsene de siste dagene generelt har kommet fra hele byen.

– Vi har jo en prioritering om hva som skal strøs først. Det er kanskje kjedelig for folk å høre, men det er områder med bakker og svinger, og som har størst trafikksikkerhetsmessig betydning, som tas først. Disse områdene prioriteres over flatmark. Nå prioriterer vi selvfølgelig også «hovedfortau» eller samlefortau som brukes til eller fra skole.

– Det er noen som har kommentert at det bruker å være godt strødd rundt metrobussholdeplassene. Er dette bevisst?

– Dersom folk mener det, så er det jo bra. Vi har en bevisst strategi i Trondheim kommune at folk skal reise kollektivt, og da må det være trygt og enkelt å reise. Derfor er også gangfelt som leder til holdeplasser, generelt prioritert framfor den gjengse boliggate, dessverre.

LES OGSÅ: Automaten tar av: – Vi kommer gjerne til Trondheim

– Prøver så godt vi kan

De neste dagene melder meteorologene fortsatt vekslende temperaturer i Trondheim. Fra null til pluss til null igjen, viser værvarslinga på yr.no. Dog skal nedbøren utebli.

– Har dere kapasitet nok til å ta unna alt når været er slik som det er?

– Ja, vi har kapasiteten, men det er her prioriteringa kommer inn i bildet. Vi kan ikke strø alt samtidig, og det tror jeg heller ikke at noen mener vi skal gjøre. Først og fremst vil det koste vanvittig mye penger å strø 800 kilometer med kommunal vei på et og samme tid. Når det blir glatt overalt på samme tid, så må vi prioritere, sier avdelingslederen og viser til at de er ute hele døgnet for å sikre fortauene.

– Vi prøver så godt vi kan, men det må nesten bli glatt før vi strør. Dersom vi strør før det snør, så vil jo strøsanden bli brøytet bort, og dersom det pøsregner når vi strør, så vil majoriteten av sanden skyldes bort og renne inn i sandslukene, noe som kan gjøre de tett igjen samtidig som vannet hoper seg opp.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken