– Noen ganger er det nesten en klisjé å si at en er beæret over å få muligheten, men det er jeg virkelig. Trønderdebatt er jo noe jeg er utrolig stolt over å ha vært med på det siste året. Å få jobbe for fullt med å løfte hele den trønderske offentligheten er en fantastisk jobb, sier Valen, som har vært med helt siden det første innlegget ble publisert i fjor sommer.

– På ett år har vi kommet mye lengre enn jeg turte å håpe på. Med våre debattinnlegg har vi satt dagsorden rundt om i Trøndelag og i Norge. Debattene som starter hos oss spenner fra pappaen i Steinkjer som slo alarm om sønnens bofellesskap, til oppgjøret i Trøndelag Arbeiderparti i fjor høst. Vi trykker de viktige hverdagsberetningene fra folk, og vi starter de nye, store politiske debattene.

Enorm rekkevidde

I løpet av året Trønderdebatt har eksistert, har publiserte innlegg jevnlig vært blant de mest leste i hele landet.

– Rekkevidden har vært enorm. Dette viser styrken i digital publisering. Samtidig så både vi og andre tradisjonelle mediehus at samfunnsdebatten var i ferd med å flytte seg til andre arenaer, hvor blant annet modereringen og redigeringen er mer eller mindre fraværende. Dette har de siste årene ødelagt mange viktige debatter, fordi seriøse debattanter har kviet seg for å delta. Derfor er det både gledelig og ikke minst viktig at vi nå er i ferd med å gjenreise den seriøse og samfunnskritiske debatten innen en ansvarlig ramme, sier John Arne Moen, konsernsjef i TA Media.

Riktig redaktør avgjørende

Trønderdebatt er organisert som et eget aksjeselskap heleid av TA Media, men driftes likeverdig av Amedia og medieselskapet med hovedkontor på Steinkjer. Alle mediehusene i TA Media samt Arbeidets Rett og Nidaros er med i samarbeidet. Slik sett har både etableringen og driften hittil vært en gedigen dugnad, men Moen er tydelig på at dette var ment å være en prøveperiode for å teste markedet.

– Nå kan vi slå fast at Trønderdebatt er en suksess, og da er tiden kommet for å gå videre. Politisk redaktør Snorre Valen i Nidaros har vært en svært viktig drivkraft bak debattarbeidet helt fra starten, det samme har påtroppende sjefredaktør Sivert Rossing i Trønder-Avisa. Vi er derfor svært fornøyd med at Valen nå har sagt seg villig til å gå inn i en nyopprettet stilling som ansvarlig redaktør. Dette vil gi en helt annen kraft i arbeidet med debattsatsingen, samtidig som han vil bidra inn i dette med sine egne, skarpe analyser og kommentarer, sier John Arne Moen.

Lesersuksessen til tross. Noen økonomisk gullgruve er satsing på debatt likevel ikke.

Prioritert oppgave

– Eierne våre har slått fast at det er en prioritert oppgave for oss å bidra til en ansvarlig og kritisk samfunnsdebatt. Selv om Trønderdebatt som digital plattform har en viss annonseomsetning, er dette noe som i hovedsak subsidieres av den nyhetsbaserte virksomheten i mediehusene. Dette er derfor ikke noe vi gjør for å tjene penger. Vi gjør det fordi det er en del av samfunnsoppdraget vårt, slår han fast.

– Trønderdebatt er en viktig satsing for oss, som allerede har gitt et skikkelig løft for samfunnsdebatten i Trøndelag. Vi er glade for kunne bygge videre på dette sammen med Trønder-Avisa, og er helt sikre på at dette vil bidra til en enda sterkere offentlighet hvor enda flere interessante stemmer kommer til orde, sier konserndirektør for nyheter og abonnement i Amedia, Jostein Larsen Østring.

Flere tusen innlegg

Den nyansatte redaktøren viser til at et stort antall debattinnlegg har nådd offentligheten gjennom Trønderdebatt det siste året.

– Vi har publisert over 2 500 debattinnlegg, og hver og en som har ytret seg hos oss har bidratt til å utvide den trønderske debattoffentligheten. Og ikke minst tar Trøndelag sakte, men sikkert litt mer av plassen i den nasjonale debatten. I det trønderske lynnet inngår det å ha litt lavere skuldre i møte med våre naboer enn enkelte andre landsdeler. Trønderdebatt gjenspeiler dette, vi roper ikke så høyt, men vi blir lyttet til likevel. Vi har jo mye vettugt å komme med, slår han fast.

– Det helt naturlige neste steget er å bygge Trønderdebatt videre som en rendyrket debattavis for Trøndelag, men også for hele landet. Husk at også resten av Norge har stor interesse av hva som skjer hos oss. Vårt blikk på resten av landet trengs, men det går også motsatt vei: Ved å hente andres blikk på Trøndelag, har vi fått satt i gang viktige diskusjoner, som debatten om demokratiets kår i Trondheim. Dette skal vi fortsette med for fullt