– Dette setter jeg stor pris på, rett og slett rørende, sier Trond Giske til Nidaros.

«Årets Trondhjemmer» er en person som i 2022 har gjort en ekstraordinær innsats for andre, er et forbilde, har inspirert andre eller gjort en forskjell i lokalsamfunnet.

Det er leserne som har nominert og stemt fram Giske. Totalt var fem personer nominert til prisen.

De som har spilt inn Giske har trukket fram hans innsats for, ja, «vanlige folk». Karakteristikker som «sosialdemokratiske verdier» og «grasrotas mann» er typiske.

Vi faller, og reiser oss igjen

Giske var imidlertid ikke forberedt på å gå helt til topps i kåringen og ble overrasket da Nidaros tok kontakt og kunngjorde nyheten.

– Man blir både ydmyk og glad. Det er en stor inspirasjon, og det er spesielt hyggelig ettersom det er leserne som har stemt meg fram. sier 56-åringen.

Det har de siste årene stormet rundt Giske, og han sier han kjenner seg igjen i Kongens nyttårstale.

«Både verdenshistorien, Norgeshistorien og enkeltmenneskers livshistorier er fulle av fortellinger om å falle – og å reise seg igjen. Dette er historiens og livets egen rytme.

Vi faller, og vi reiser oss. Igjen og igjen. Men vi klarer det sjelden alene. Vi trenger hverandre.», sa Kongen.

– Det han sa om å falle og reise seg igjen, det kan jeg kjenne meg igjen i. Særlig at det skjer med hjelp av andre og ikke alene, sier han til Nidaros.

– Det er delte meninger om deg, hvordan tror du nyheten om at du er kåret til «Årets Trondhjemmer» blir mottatt?

– Det har jeg for så vidt vært vant med i de 25 årene i toppolitikken, så det må man bare tåle. Det er slik det er å være en offentlig person. Jeg lever et annet liv nå, så rustningen er i litt mindre grad på når de hardeste angrepene kommer, men jeg har lært meg å leve med det.

Giske får også en premie på 10.000 kroner.

– Oi, utbryter han.

– Hva skal du bruke pengene på?

– Jeg visste ikke at det fulgte med en pengepremie. Jeg må diskutere med styret hva vi skal bruke pengene på, så det må jeg komme tilbake til deg med. Men det blir til et veldedig formål, sier han.

– Et lagarbeid

Prisvinneren retter nå en stor takk til Nidaros sosialdemokratisk forum.

– Jeg tar det som en heder til alle de som har engasjert seg i politisk for aller første gang i sitt liv, og ikke minst til styret mitt som har gjort en fenomenal jobb gjennom 2022. Dette er virkelig et lagarbeid. Jeg har noen fabelaktige styremedlemmer som virkelig står på.

Han sier at veksten ikke var forventet, men ramser villig opp milepælene de har nådd igjennom året.

– Det var på ingen måte ventet, nei. Vi hadde en hemmelig drøm om at vi kanskje kunne bli størst i Trondheim med 200 medlemmer, som er det Trondheim Arbeidersamfunn har. Men så ble vi størst i landet på vårparten, og gikk forbi Oslo Arbeidersamfunn, har han uttalt til Nidaros tidligere.

– Vi har blitt et fenomen, egentlig. Det er voldsomt, veldig arbeidskrevende, men også utrolig givende.

Nidaros er kjent med at Nidaros sosialdemokratisk forum, ofte omtales som «Nidaros» av både medlemmer og ikke-medlemmer. For ordens skyld: Vi, Nidaros, har ingen tilknytning til Nidaros sosialdemokratisk forum.

– Må finne meg en jobb

2022 bød på utfordringer for Giske, både i politikken, men også på det personlige plan.

Nå avslører han hva han skal gjøre i 2023.

– Det blir et spennende år. Jeg har igjen å skrive litt på masteroppgaven min, det skal jeg gjøre som et deltidsprosjekt. Jeg skal også ta ut litt pappaperm. Så skal jeg begynne å jobbe, sier han.

Men hva han skal jobbe med er enda uklart.

– Selv om Nidaros sosialdemokratisk forum er veldig stort, så er det et rent frivillig foretak. Alt vi gjør skjer på frivillig basis. Så jeg må finne meg en jobb. Er det noen som trenger en innsats er det bare å si fra, ler han.

– Har du satt deg noen mål for 2023?

– Nei, ikke annet enn å gå ned noen kilo. Det bruker gjerne å være et fast mål, sier han.

Spekuleres i toppverv-comeback

De tidligere profilerte Ap-nestlederne Trond Giske og Hadia Tajik måtte begge gå ut av Arbeiderpartiets ledelse, men nå spekuleres det i om de to vil gjøre comeback i nye toppverv i partiet.

En fersk meningsmåling InFact har utført for Nettavisen, viser at meningene er delte om Giske og Tajiks framtid. På spørsmål om de tror Giske kommer tilbake i Ap-ledelsen, svarer 30,1 prosent ja og 46,6 prosent nei.

Giske avslører imidlertid til Nidaros at han ikke har noen planer om å gjøre comeback i Ap-toppen.

– Nei, det har jeg ingen planer om. Hva framtiden bringer er det ingen som kan spå. Ser man bakover i tid, så skjer overraskende og uventede ting, men det er ikke noe som ligger i planene mine nå hvert fall.