I Norge har folk siden korona startet fått leve uforstyrret med sin overbevisning – enten man er for vaksine eller mener at vaksine er fy-fy. Det øyeblikket myndighetene krever koronapass – for å påtvinge at flere vaksinerer seg – blir det imidlertid bråk.

Ingen diskusjon i nyere tid har tatt så mye av i Nidaros som den etter lederkommentaren «Hva gjør vi med Titanic-passasjerer som nekter å gå i livbåtene?» gjorde. Selv i et land der rundt 90 prosent har gått til skrittet å la seg vaksinere, blir det høylytte mishagsytringer det øyeblikket det dukker opp sanksjoner for dem som velger å ikke å gjøre det.

Dette er «fascisme», «akkurat som Hitlers behandling av jødene» og «dere får ta den helt ut og bygge konsentrasjonsleirer for oss uvaksinerte da» meldes det i kommentarene under. «Forfatteren argumenterer som en tysker i 1938. Dette er et overdrevent brudd på Nürnberg-koden. Forfatteren vet tydelig heller ikke at brudd på den koden i internasjonal lov er definert som forbrytelse mot menneskeheten, med personlig straffeansvar», skriver en annen i en epost til Nidaros. Her kan det være på plass med en liten realitetsorientering.

Et overveldende flertall av Norges befolkning har gått til skrittet å la seg vaksinere – fordi de ikke ønsker at mennesker skal dø unødig. Hadde det vært annet som kunne beskytte oss mot pandemien, ville vi sikkert tatt dette i bruk. Vi kort og greit godtar den overveldende mengden med dokumentasjon som forteller oss at dette er det lureste. Hvis det var folkeavstemning om temaet, ville koronapass blitt vedtatt på flekken.

Les også

«Hva gjør vi med Titanic-passasjerer som nekter å gå i livbåtene?»

Å sammenligne koronapass-innføringen med et folkemord av seks millioner jøder, er ikke bare usmakelig, det er også sterkt misvisende. Uansett hvor uenige man er i folkets klare mening om koronapass, er og blir det ikke noe folkemord, ei heller forfølgelse av ei folkegruppe.

«Jeg velger å tro at folk bare ønsker å ta kraftig i, når de skriver at koronasertifikatet er likestilt med en gul davidsstjerne på jakkeslaget. Og at de fleste ikke skjønner at dette er ren antisemittisme (…) Det bidrar til å svekke de forsvarsverkene vi har bygget mot nedgraderingen av Holocaust i 70-år», skrev Nordlys-kommentator Maja Sojtaric 17. november.

Som tenåring, er det fullstendig logisk å komme med «fascisme»-karakteristikker, det øyeblikket man ikke får gjøre som man vil. De fleste vokser dette av seg med tiden, og skjønner at slikt bare er ungdommelig obsternasighet. Innenfor enkelte debatter lever imidlertid tendensen videre, med en gang man blir motsagt.

I Norge er det imidlertid slik at hvis du ikke ønsker å følge reglene for å gjøre samfunnet tryggere, vil det føre til sanksjoner – på samme måte som om du velger å parkere midt på motorveien. Det er farlig både for deg selv og andre, og hvis du ikke skjønner dette av deg selv, innføres det tiltak for at det skal øke sjansen for at du ikke fortsetter å gjøre det. Det er slik demokrati fungerer – om du liker det eller ikke.

Les også

«Her er det enkle ofte ikke det beste»

Jeg har flere i min omgangskrets som har kommet til beslutningen at de ikke vil vaksinere seg. Det får være deres valg, og er noe jeg ikke blander meg for mye borti. Jeg protesterer imidlertid når dette valget setter mange andres liv i fare. Det er det koronapass forsøker å forhindre. Koronapass gir en klar beskjed – på samme måte som jeg selv ville gitt om å finne en annen parkeringsplass, hvis noen fant det for godt å sette fra seg bilen midt på en motorvei.

Mange ganger har jeg spurt meg hva det er som får normalt intelligente mennesker (ja, i noen tilfeller selv noen som er godt over normalt intelligente) til å bare pælme all logikk over ripa for ikke å ville vaksinere seg? Og selv det som legges frem av dokumentasjon blir bevisst feiltolket eller misforstått.

I går så jeg noen publisere tall fra FHI på Facebook, som viste at uvaksinerte har nesten åtte ganger større risiko for innleggelse på sykehus for covid-19, sammenliknet med fullvaksinerte. FHI-rapporten fra første uken i november viser at selv om uvaksinerte nå utgjør et soleklart mindretall av befolkningen, sto de for 47 prosent av sykehusinnleggelsene i uke 44.

En vaksinemotstander fikk da dette til å bli bevis for at det ikke var noe poeng med vaksine. Det jeg da lurer på er om de ikke forstår statistikkene og matematikken rundt dette, eller om de bommer med vilje for å prøve å bevise noe. Inkompetanse innen disiplinen «tolkning av statistikk» er lett å godta, det andre er imidlertid sterkt bekymringsfullt.

Kommuneoverlege i Storfjord, Hans-Olav Holtermann Eriksen, mener det stadige fokuset på at også fullvaksinerte kan bli syke, gir et helt feil bilde av den nåværende smittesituasjonen. Det er en klar avsporing, ifølge legen. «Individhistoriene pisker opp stemningen. De bekrefter alt det vaksineskeptikerne frykter. Og jeg skjønner dem jo også. Slik det fremstilles, så ser det ut som om vaksinen ikke virker», sier Holtemann Eriksen

De harde tallene fra FHI viser imidlertid at snittalderen blant de vaksinerte som blir innlagt på sykehus er 78 år, mens den blant uvaksinerte er 47 år. Det er også 12 av 100.000 uvaksinerte som havner på sykehus, mot 1,5 blant de vaksinerte. Åtte ganger flere, med andre ord.

Det jeg har mest problemer med å svelge i denne debatten, er at vi som faktisk ønsker at flest mulig skal bli vaksinert, beskyldes for å utsette andres liv for fare. La det være klart: ønsket er at langt færre skal dø. Ikke annet. Og forskning har slått det ubønnhørlig fast at vaksine i så måte funker.

Ken André Ottesen i VG oppsummerte de mest utbredte misoppfatningene i klartekst på Facebook: «Du er ikke en modig ulv blant sauer om du trosser myndighetenes råd. Du er ikke som Gutta på skauen under krigen når du brenner munnbind foran Stortinget. Du er ikke ekspert i komplisert immunologi etter noen dagers YouTube-maraton. Ytringsfriheten din blir ikke begrenset av at folk er uenige med deg. Din mening er ikke fakta. Dine anekdoter er ikke fakta. Din magefølelse er ikke fakta».

De som avfeier alt av data, og tror at FHI står i ledtog med Bill Gates eller en hemmelig verdensorganisasjon som er startet med det for øye å få i deg gift, microchips, eller hva det nå er man tror at det er, kan jeg dessverre ikke hjelpe. Er man så langt ute i forestillingene, blir all logikk meningsløs uansett. Vaksinemotstandere som lever i den virkelige verden, tar jeg imidlertid gjerne en prat med.

«Men tenker du ikke på alt det farlige som er i vaksinen?», blir jeg ofte møtt med, når jeg diskuterer med disse. Jo, det er bare at den helt konkrete, dokumenterte faren for å dø — hvis man ikke lar seg vaksinere — er en million ganger høyere.

Derfor tar jeg denne «kjempesjansen».