På Digs kafé i Krambugata var flere samlet da de to trønderske jazzgigantene John Pål Inderberg og Bjørn Alterhaug fikk tildelt kongens fortjenstmedalje.

Under en lukket seremoni for familie, venner, inviterte gjester fra NTNU, Trondheim kommune, Midtnorsk Jazzsenter, Trondheim Jazzfestival og øvrig kulturliv, ble musikerne Bjørn Alterhaug (78) og John Pål Inderberg (71) gjort ordentlig stas på med kongelig heder.

Det var ordfører Rita Ottervik som sto for utdelingen av fortjenstmedaljene.

Kongens fortjenstmedalje deles ut som en belønning for innsats av særlig samfunnsgagnlig natur på områder som blant annet kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

For mottakernes del, er det deres betydning for musikklivet i Trondheim og Midt-Norge som legges til grunn for medaljene.

– Bjørn Alterhaugs betydning for musikklivet i Trondheim og Midt-Norge kan ikke overvurderes. Han er en fremragende utøver innen jazztradisjonen, er drevet med forskning innen feltet og har også hatt stor innflytelse på talentutvikling i regionen, skriver Trondheim Jazzfestival i en pressemelding.

Alterhaug er både bassist, komponist og arrangør.

Også John Pål Inderberg, saksofonist, arrangør og komponist som er født og oppvokst i Steinkjer, har vært i det lokale jazzmiljøet i flere tiår.

– John Pål er selve personifiseringen av den vellykkede metodikken på NTNU Jazzlinja, som har inspirert ca. 400 tidligere studenter, som i sin tur har satt sitt preg på norsk og europeisk musikkliv, står det i pressemeldingen.

Sistnevnte har også drevet eget band sammen med Tore Engstrøm, og var med i kvintettene til Bjørn Alterhaug og Per Husby.