PLANICA (Nettavisen): 30 kilometeren med skibytte ble av det dramatiske slaget på mesterskapets andre dag. Etter skibyttet halvveis i løpet satte Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe inn støtet og fikk luke til VM-favoritten. Ekspertene måpte av taktikken som gjorde at Johannes Høsflot Klæbo måtte se gullet glippe.

Det endte til slutt med sølvmedalje for 26-åringen, som gikk svært godt mot slutten av løpet. Røthe tok bronsemedaljen.

– Helt «outstanding». Det her er et rått skirenn, uttalte Eirik Myhr Nossum til NRK etter målgang.

Etter løpet er Klæbo klar på at han gjerne skulle gjort enkelte ting annerledes under fredagens konkurranse.

– Jeg står igjen og roter på skibyttet, så det kan jeg takke meg selv for. Det skulle jeg gjerne gjort om igjen, men det er en del av gamet. Jeg fikk ikke på bindingen, forklarer han til Nettavisen.

Langrennsstjernen er imidlertid glad for å ha tatt sin første VM-medalje på distanse.

– Det var seige forhold og tung løype, men alt i alt er jeg godt fornøyd.

Taktikken vakte oppsikt

Det ble satt et høyt tempo fra start på fredagens 30 kilometer med skibytte i Slovenia. Finske Iivo Niskanen sørget for at flere skiløpere falt av på de første par rundene. De som derimot ikke ville slippe teten var de norske VM-håpene. Svenske William Poromaa og Calle Halfvarsson var også blant de som lå langt framme.

Utover i rennet ble tempoet noe roligere, og mye kunne tyde på at finnen hadde gått litt vel hardt ut fra start på tremila.

Etter 15 kilometer skulle det byttes ski inne på stadion i Planica. Det var først da det ble dramatikk i feltet. Høsflot Klæbo ble nemlig tatt på senga av lagkameratenes lynraske skibytte. Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger la ut på skøytedelen i rekordfart og fikk en luke til gullfavoritten.

Les også: Norge raser: – Faens svensker

Sekunder ned til Klæbo

Taktikken fikk ekspertene til å stusse.

– De må ha snakket om dette på forhånd. Jeg kan ikke skjønne annet. Klæbo og de andre blir litt satt ut her nå, mente NRK-kommentator Jann Post, og fortsatte:

– Det kan nok hende at Klæbo blir litt stresset nå, han skulle nok gjerne vært der oppe med Røthe og Krüger. De får litt bakoversveis bak der.

Les også: Charlotte Kalla er gravid

Hegstad Krüger mot gull

Etter det gode utgangspunktet ut på skøytedelen fikk de to nordmennene en luke til Klæbo, men favoritten klarte å kjempe seg opp igjen. 26-åringen lå i rygg på lagkameratene i en periode, men slapp seg til slutt litt tilbake.

Det var uvisst hvorvidt stjerneløperen var for sliten til å holde følge eller om det hele var et rent taktisk grep.

Etter hvert som kilometerne røynet på i Planica ble det tydelig at Klæbo ikke lenger klarte å henge på de to lagkameratene mot slutten av løpet. Med åtte kilometer igjen viste Hegstad Krüger krefter og satte inn støtet. Da måtte også Røthe slippe.

– Han er i ferd med å gå et helt enormt løp her, mente Post.

Kjempet seg til sølv

Mot slutten av løpet ble det tydelig at Høsflot Klæbo ikke ville nøye seg med bronsemedaljen. Gullet var utenfor rekkevidde, men 26-åringen hadde virkelig tatt opp kampen med Røthe. På siste runde passerte han lagkameraten og sikret seg sølvet.

Det var imidlertid ingen som kunne gjøre noe med Hegstad Krüger, som tok gullet på 30 kilometeren.

– Jeg vet ikke hva jeg skal svare. Jeg ble litt satt ut av hele greia, jeg har drømt om det her, sa vinneren til NRK etter rennet.

Det var tydelig at gullet vakte sterke følelser hos Hegstad Krüger.

– Det å bli verdensmester er noe jeg har drømt om i hele min aktive karriere. Det er ikke flaks eller tilfeldigheter i dag, jeg gjør store deler av løpet selv, så det å klare det i dag er utrolig stort. Det ligger mye bak og mange andre bak det her.

Disse ble topp fem fredag:

1.) Krüger (NOR) 1.09.40,3

2.) Klæbo (NOR) +12,2

3.) Røthe (NOR) +14,1

4.) Golberg (NOR) +45,9

5.) Poromaa (SVE) +46,4