Både Universitetet i Sørøst og Handelshøyskolen BI avlyser sine skriftlige skoleeksamener og gjør de om til hjemmeeksamener. Det gjør ikke NTNU – foreløpig.

– Vi forholder oss til rådene fra Trondheim kommune og eventuelle nasjonale regler. Vi opprettholder skriftlig skoleeksamen helt til vi eventuelt får råd om annet, sa prorektor Marit Reitan til Nidaros i helga.

– Du føler deg trygg på at fysisk eksamen er greit?

– Det føler jeg meg trygg på så lenge det er i dialog med smittevernmyndigheter, sa Reitan.

Nidaros har fått flere henvendelser fra studenter i Trondheim. Enkelte sier at de vil møte opp med symptomer på eksamensdagen.

Rådet fra FHI er krystallklart. Er du syk med nyoppståtte luftveissymptomer, skal du holde deg hjemme og teste deg.

Dette sier kommuneoverlegen

Nidaros har tatt opp problematikken med fungerende kommuneoverlege Elizabeth Kimbell.

– Er det trygt å avholde eksamen i Trondheim?

– Per nå har vi ingen restriksjoner på arrangementer og slike ting. Men vi har en tydelig anbefaling som sier at om man er syk, skal du holde deg hjemme, sier hun til Nidaros.

Hun påpeker samtidig at også dersom du er vaksinert, men er litt småsyk, bør du teste deg.

– Har du milde symptomer og er i god allmenntilstand, så kan man gå på jobb hvis man har testet negativt. Tilgangen på tester er god og det er gratis å hente hurtigtester ved teststasjonene våre.

– Enn om du faktisk er syk på eksamensdagen?

– Er man syk, skal man ikke møte opp på eksamen. Har du vage eller milde symptomer, bør du teste deg og ha negativ test før du møter opp. Det gjelder ikke bare eksamen, men også alle andre sosiale situasjoner man måtte havne i, er Kimbells klare svar.

Om du er syk på eksamen, kan man søke om gyldig fravær, ifølge NTNUs hjemmesider.

Dette er symptomene på korona

Folkehelseinstituttet opplyser at de som blir syke vanligvis først får symptomer fra øvre luftveier (vondt i halsen, forkjølelse, lett hoste), i tillegg til sykdomsfølelse, hodepine og muskelsmerter. Magesmerter forekommer, i enkelte tilfelle diaré. Nedsatt smak- og luktesans er karakteristisk for sykdommen, men forekommer sannsynligvis hos et mindretall av de smittede.