Trønderen hadde full kontroll i prologen og gjennom alle utslagsrunder. Nærmest i finalen var franske Richard Jouve, men han ble slått med klar margin.

Verdenscupseieren var Klæbos 28. i sprint, nummer 16 på rad i skøytesprint og hans femte Tour-triumf i disiplinen. Tidligere i vinter vant han i Lillehammer og Davos.

Absolutt alle lot seg imponere av 25-åringens oppvisning.

– Han er helt fantastisk og rå i skøytesprint. Han er så leken og utrolig dyktig til å manøvrere seg. I tillegg har han en kapasitet som overgår alle andre. Det er lenge siden jeg har sagt at han er tidenes beste sprinter. Han går fort og er fryktelig overlegen i det han gjør, sa tidligere OL-vinner og norsk landslagstrener for kvinnene, Ola Vigen Hattestad.

Det ble brukt ord som «egen klasse» og at ingen har sett noe lignende som det Klæbogjør i sprint.

Erik Valnes, som selv ble nummer fire i finalen, vet hvordan det er å havne i rygg på Klæbo.

– Han har så mange varianter å ta av. Han vinner prologen med et kvarter og er åpenbart best i det også. Han er best i spurt. Det ser ut som han går og kontrollerer seg fram i tet. Johannes er godt trent og kjapp. Det som kanskje skiller ham fra resten er at han har så bra arbeidsøkonomi i høy fart. Alle kreftene går i riktig retning. Da ser det veldig lett ut.

Umulig

Pål Golberg på 6.-plass har selv skumle Tour-planer, også i sammendraget.

– Det er bare en som det er umulig å slå.

Golberg lar seg imponere av Klæbo gang på gang.

– Han viser vel ikke noe nytt her i dag, men han viser at han er et ekstremt sprinttalent. Han har 16 skøyteseirer i sprint på rad. Jeg tror aldri at vi kommer til å se en slik skiløper i sprint igjen. Han har en selvtillit som gjør at han uansett har en plan for å vinne. Han har så mange gode kort å spille med.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen konstaterte at han hadde sett nok et løp på øverste nivå.

– Han virker ganske uslåelig, men er alltid på vakt mot alle angrep. Han kan ikke innkassere seirer om han ikke er i toppform.

Moldenseren sier at han har måtte bremse Klæbo i de siste ukene.

– Vi har hatt et par samtaler der jeg har satt på bremsen lite grann. Det ble nok selv for ham i det siste høydeoppholdet før sesongen startet.

Nøktern

25-åringen fra Byåsen lot seg ikke stresse av at det regnet godord etter prestasjonen på 1400 meters høyde i Lenzerheide.

– Jeg er godt fornøyd. Dette er en fair sprintløype. Kroppen spiller godt på lag, og jeg har et fint opphold i Davos bak meg. Jeg har fått trent veldig, veldig godt, sa den overlegne vinneren.

Tirsdagen i Lenzerheide var hans dag nummer 22 på rad i høyden i Sveits.

– Jeg var sliten etter tre renn Lillehammer og tok det med ro i de første dagene her nede. Jeg har fått trent godt med mengde etter Davos-helgen.

Mantraet er uansett:

– Det er en ting som er viktig, og det er det som skjer i februar.

Tour de Ski går over seks etapper og varer til 4. januar. Onsdag er det 15 kilometer klassisk med individuell start på programmet i Lenzerheide.