Gå til sidens hovedinnhold

Studentinntoget merkes på boligmarkedet i Trondheim: Men det er ikke alltid lurt å investere, advarer ekspert

– Hovedregelen for å tjene penger på en boliginvestering er å eie lenge

For abonnenter

I august måned var det en sterk boligprisoppgang rundt storbyene i Norge. I Trondheim steg prisene med 1,9 prosent.

Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving er ikke overrasket.

– Etter gjenåpning av universiteter og høyskoler har etterspørselen fra studenter satt sitt preg på storbymarkedene denne måneden, sier han til NTB.

Solgt etter første visning

For en seksjon langs Byåsveien, var interessen stor.

– Leiligheten lå kun ute i en uke og ble solgt etter første visning, sier eiendomsmeglerfullmektig, David Novosad Mæhlum til Nidaros.

Det enorme huset som kan skues fra Byåsveien ble bygget i 1903. Ifølge Mæhlum var bygningen en av de første boligene som kom opp langs strekningen.

Små leiligheter

I dag er bygget delt opp på flere adresser i Sverre Hassels vei og i ni mindre seksjoner på 30-40 kvadrat hver. En typisk bolig for en student eller førstegangskjøper.

Et kjapt søk på Finn.no viser at det per 7. september ligger 75 boliger i størrelsen 15-35 kvadratmeter på markedet i Trondheim. Totalprisene, inkludert fellesgjeld) ligger fra 941.582 kroner for en 19 kvadratmeter stor andelsleilighet på Moholt, til 3.499.170 for 34 kvadratmeter på Kalvskinnet.

Førsteemanuensis Are Oust ved NTNU Handelshøyskolen er ekspert på boligmarkedet. Han forteller at det det siste året har blitt solgt rett over 400 boliger av denne typen.

– De aller fleste av de omsatte boligene av denne typen finner vi sentralt i Trondheim; Midtbyen, vest ut mot Ila og på Møllenberg/Lademoen, sier Oust.

Flere i budrunde

Seksjonen som ble solgt i Sverre Hassels vei 19. august, er på 34 kvadratmeter med et soverom og ligger i byggets andre etasje.

Interessen betegnes som god, ifølge Mæhlum.

– Vi hadde fem personer på visning, og fire budgivere til slutt. Det er god beliggenhet, men det er nok utsikten som har trukket interessen. Den er helt magisk, sier Mæhlum.

Leiligheten lå ute med en prisantydning på 825.000 kroner, men budet kom opp i 1.150.000 kroner før budrunden var over. Med en fellesgjeld på 606.825 kroner, blir totalsummen dog på 1,75 millioner.

Kan ende opp med å betale mer

Det er en student som er den nye eieren av seksjonen.

Are Oust sier at det ikke alltid er lurt å investere i bolig:

– Hovedregelen for å tjene penger på en boliginvestering er å eie lenge, og da bruker vi å sette grensen på 5 år. For studenter er dette tallet antageligvis noe større da de ofte ikke har tilstrekkelig inntekt til å benytte seg av hele skattefradraget, sier han.

Det han mener antageligvis er viktigere er at studenter ofte har gode muligheter til å leie billigere i markedet enn leien de må betale til seg selv.

– Enkelt sagt kan du leie i et bokollektiv for 5.000 til 5.500 kroner per måned, mens om du kjøper en leilighet alene så er den månedlige leien du betaler til deg selv i størrelsesorden 10.000 til 11.000 kroner. Du får selvfølgelig noe for denne ekstra bokostnaden ved at du slipper å dele med andre, men samtidig så er dette mange penger for en student.

Det siste momentet han mener studenter må tenke på, er forholdet til BSU:

– Og at mange ved å kjøpe bolig sier i fra seg disse gunstige skattefradragene.

Over 50.000 førstegangskjøpere i boligmarkedet i fjor

54.175 personer kjøpte sin første bolig i Norge i fjor, noe som er nesten 3.000 flere enn året før. Det kommer fram i rapporten om er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita, skrev E24 i august.

Ikke siden 2011 har det vært flere førstegangskjøpere i boligmarkedet i Norge.

Gjennomsnittsalderen til førstegangskjøpere falt også fra 28,3 år i 2008 til 27,8 år i 2020.

Kommentarer til denne saken