Trondheim kommune har under hele pandemien fått ros for smittesporingsarbeidet og TISK-arbeidet som har blitt gjort under pandemien.

TISK står for: Testing, Isolasjon, Smittesporing og Karantene.

Nå er denne endret.

– Selve sporingsarbeidet har blitt endret og TISK har blitt endret. Dette er en nasjonal føring på at man i perioder med mye smitte ikke lenger skal spore smitten hvor den kom fra på samme måte som før, men heller se på hvilke miljøer smitten er i, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

Nå gjelder det å få gitt beskjed til de som kan være smittet og sette inn eventuelle tiltak i spesielle miljøer, men ikke gå tilbake i tid for å finne smittekilden som før.

– Hva synes du om endringen?

– Da det sto på som verst, hadde vi ikke noe valg. Da var det ikke mulig å spore smitten. Nå når flere er vaksinert, har det ikke like mye for seg å ha like mye kontroll som før.

Ingen utbrudd i Trondheim nå

Mandag denne uken testet 14 personer positivt på koronaviruset. Det laveste smittetallet siden 17. august i år.

– Det er ingen store utbrudd på gang nå og de høye smittetallene vi hadde skyldtes studentutbruddet. Det var da betydelig testing og da fant vi mange. Det var også en del studentarrangementer som hadde testing i forkant, der det også ble funnet en del. Disse fikk igjen gitt beskjed til sine nærkontakter, som testet seg, forteller Røsstad og legger til:

– Da begynte folk å bli på alerten og var mer forsiktig. Mange studentarrangement ble også avlyst eller utsatt. Dermed kom det under kontroll.

Av de 14 smittede mandag, var de fleste unge innbyggere.

– En går i barnehage, tre på barneskolen, to på ungdomsskolen, tre på videregående skole, oppsummerer Røsstad.