Stor demonstrasjon på Torvet

Mandag er det ventet demonstrasjoner i Trondheim. 1600 har varslet sin deltakelse.

DEL

De siste ukene har debatten rast etter amerikanske George Floyd ble lagt i bakken i forbindelse med en pågripelse. Floyd døde senere av skadene etter pågripelsen. I USA har det vært store demonstrasjoner, og engasjementet har også spredt seg her hjemme.

For knappe to uker siden, ble det planlagt en større demonstrasjon i Trondheim. Den gang av Katja Brødholt. Kort tid etter at arrangementet ble lagt ut på Facebook, ble hun oppringt av politiet og valgte da å avlyse demonstrasjonen.

– De sa veldig direkte at dette er ulovlig av meg å gjøre på grunn av korona. Jeg har stor forståelse for det, og jeg skjønner at korona gjør dette vanskelig, men jeg ble overrasket. Jeg skjønte at hvis jeg sto som ansvarlig arrangør, og smitten blusset opp igjen eller flere ble smittet etter markeringen, så kunne jeg møte på langvarige konsekvenser, fortalte hun til Nidaros tidligere denne måneden.

Selv om arrangementet ble avlyst, dukket det opp flere hundre på Torvet 3. juni.

Markering på Torvet

8. juni ble det arrangert en markering «We Can't Breathe / Markering for George Floyd» på Torvet i Trondheim. Også da møtte flere hundre opp for å vise sin støtte til saken. Det var en rolig, men samtidig svært engasjert forsamling som møtte opp for å høre på de mange appellantene. Mange hadde hjemmelagede skilt og plakater.

Appellantene var da: Dina Al Makhrami, Emanuel Kulego, Sarah Mehri, Franthresa Nyenethue, Alva Maria Hidalgo Espenes og Lottie Spark, Awon Amidu, Therese Elise Nøsen Opoku, Iris Abtahi, Margaret Moiba, Yosan Yonas Tewelde, Chelsea Laurene Ramos, John Ganaah, Azariah Mustapha Fahnbulleh, Lila Musiol Clark og Awo Sugulle.

– La dette være en mulighet til å vise at rasisme skjer i Norge. Vi må forstå at rasisme kommer til uttrykk på mange, mange måter. Selv om rasisme i Norge ikke er så eksponert, betyr ikke det at den ikke finnes, sa Sarah Mehri foran de fremmøtte.

Venter over tusen på Torvet

Mandag arrangeres det en demonstrasjon på Torvet arrangert av Afro Student Association Trondheim, AUF i Trøndelag, Grønn Ungdom Trøndelag, KrFU Trøndelag, SV-studentlag Trondheim, Trondheim Unge Venstre, Rødt Trondheim Østbyen, Trondheim Sosialistisk Ungdom, Rødt Universitetslag Trondheim and Trondheim Rød Ungdom.

På Facebook har 1600 respondert på arrangementet og sagt at de skal delta. I tillegg står over 4000 som interessert.

Med andre ord, det er forventet at mange møter opp mandag ettermiddag i Midtbyen.

Legger til rette

På en pressekonferanse før helga, sa ordfører Rita Ottervik (Ap) at ytringsfriheten står sterkt i Trondheim kommune.

– For oss i kommunen har vi gjennom hele perioden vært opptatt av demokratiet og at ytringsfriheten står sterkt. Også gjennom krisetiden. Vi er glad for at vi har ansvarlige arrangører når det er demonstrasjoner. Det har vært dialog mellom arrangør og smittevernmyndighet, for å legge til rette for at ytringsfriheten kan utøves – og at vi ikke får problemer med smitte, sa hun på pressekonferansen fredag.

Ordføreren oppfordret de som skal delta, om å holde avstand.

– Både arrangør og deltakerne må ta ansvar for smittevernsituasjonen – samtidig som man utøver sin rett til ytringsfrihet. Det går an å markere motstand og ytre seg, samtidig som man tenker på å ikke bidra til økt smitte.

Kommunedirektør, Morten Wolden, innrømmet at de ikke var så glad for demonstrasjonene på Torvet.

– Vi er ikke så glad for demonstrasjonene. Vi er ikke glad for at mange samles på en plass. Det er betydelig smittefare knyttet til det. Ytringsfriheten står meget sterkt hos oss. Vi har hatt en god dialog med politiet og verken de eller kommunen ønsker å gjøre inngripen til demonstrasjonen. Folk må være forsiktig og holde avstand, fortsatte han på pressekonferansen.

Seksjonsleder for forebyggende i politiet, Torkjel Rendal, orienterte også på pressekonferansen.

Han påpekte at det var politiets jobb å legge til rette for ytringsfrihet.

– Det er vi glade for. Vi bruker det vi har for å sørge for nødvendig sikkerhet. Vi oppfordrer alle til en fredelig markering.

Han sa videre at de ikke har hjemmel til å avlyse en demonstrasjon på bakgrunn av smittevernet.

Nidaros sender direkte fra Torvet mandag ettermiddag.


Artikkeltags