(Nettavisen)

Klæbo kunne juble til publikum før han passerte målstreken på søndagens 20 kilometer fellesstart i Lahti.

Når nordmannen vinner et distanserenn avgjør han som regel på oppløpet, men trønderen gikk for en annen taktikk denne gangen.

En leken Klæbo rykket fra konkurrentene tidligere enn vanlig, og verken de andre nordmennene eller utlendingene klarte å henge på. Dermed tok ble det seier til 26-åringen, som tangerte Therese Johaug med sin 20. verdenscupseier for sesongen.

Pål Golberg vant spurten om 2. plassen og tok samtidig seieren i distansecupen. William Poroamaa sørget for at det ikke ble helnorsk pall med sin tredjeplass.

Harald Østberg Amundsen, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget og Mikael Gunnulfsen fulgte på de neste plasseringene.

Sundby reagerer

Det var imidlertid ikke bare på slutten Klæbo rykket fra konkurrentene. Han gjorde det samme halvveis i løpet, men da ble han hentet inn igjen.

Iivo Niskanen tok først opp jakten på Klæbo, før Harald Østberg Amundsen tok over og til slutt hentet inn sin egen lagkamerat og samtidig trakk Niskanen opp i ryggen til Klæbo.

At Østberg Amundsen gjorde det, får Martin Johnsrud Sundby til å reagere.

– Han gjør skam på den uskrevne regelen om at man ikke skal gå inn sine egne. Det er han som tar inn Johannes. Det er ikke lov, vet du. Vi skal ikke hente våre egne, sier han i Viaplay sitt vinterstudio.

Sundby sier han selv hadde sagt i fra til Østberg Amundsen, om det var han det gjaldt.

– Det er faktisk ikke greit. Du skal ikke ta den luka der som Harald gjør, med mindre laget har fått beskjed om at alle går for egne sjanser og at det er premisset for dagen. Man pleier å være ganske tydelig på at man ikke går inn våre egne, sier Sundby.

Niklas Dyrhaug la selv merke til det samme underveis i rennet.

– Det er litt spesielt at han drar opp Iivo Niskanen, sa han.

Nytt Klæbo-rykk

Med fem kilometer igjen av løpet så det ut som seieren kom til å stå mellom en haug av nordmenn, Niskanen og et par andre utlendinger.

Men nok en gang overrasket Klæbo med å rykke fra konkurrentene. På toppen av løypa gikk han skikkelig til, og Niskanen klarte ikke å henge på.

Klæbo fortsatte det harde kjøret og kunne gå i mål i ensom majestet.