(Nettavisen)

VAL DI FIEMME/OSLO (Nettavisen): Johannes Høsflot Klæbo (26) gjorde det han trengte for å vinne Tour de ski sammenlagt på søndagens avsluttende etappe opp til Alpe Cermis.

Etappevinner Krüger gikk seg solid opp til andreplassen sammenlagt med å vinne etappen foran Hans Christer Holund. Sistnevnte ordnet tre nordmenn øverst i sammendraget.

Klæbo fullførte etappen på en sjetteplass søndag, 45,5 sekunder bak dagens raskeste. Med det var han 59,5 sekunder foran toer Krüger sammenlagt. Holund endte med 1.21 minutter opp til sammenlagtvinneren.

Les også: Nye detaljer om sjokkscenene: – Fikk ikke kontakt

– Det kjennes godt. Det er klart at når man er ferdig med sju sånne dager, så smaker det selvfølgelig godt. Jeg har vært flink til å ta en dag av gangen. Nå skal det bli godt å suge litt på denne karamellen, innrømmer Klæbo til Nettavisen.

Tvilte

Klæbo vant sin tredje Tour de ski sammenlagt, og 26-åringen innrømmer at årets versjon smaker ekstra godt.

Han har nemlig ikke alltid vært sikker på at det kom til å gå veien denne gang. I forkant av sesongen slet han med en skade i hamstringen, og det var ingen garanti for at han kunne stille til start på skirenn denne høsten og vinteren.

– Det kommer noen følelser når man går tilbake og ser hvordan ting har vært siden juli, med alt som har vært rundt. Det er klart at da blir det ekstra stort, sier han og fortsetter:

– Særlig med tanke på de valgene jeg har tatt og hvordan ting så ut rett før sesongstart, hvor jeg i utgangspunktet var usikker på om jeg i det hele tatt kunne stå på en startstrek.

Tok «upopulære» valg

Tour de ski-vinneren forteller at han er stolt av å ha stått på sitt gjennom sommeren, høsten og våren, og at han har turt å ta valg han ikke bare har fått skryt for.

– Når jeg ser på hvilke valg jeg har tatt underveis. Da blir det ekstra stort, sier han.

– Hvilke valg har vært nøkkelen?

– Det å fortsette å holde seg relativt til planen. Selv om folk sa at det kanskje var usikkert om jeg burde reise til USA, så reiste jeg til USA. Den turen gjorde at jeg traff Megan, som igjen gjorde at jeg har mer kontroll på skaden.

Byåsen-løperen snakker om Megan Stowe, som har hjulpet ham med å komme seg etter skaden, og som han traff under sitt USA-opphold i høst.

– Det er klart at sånne ting er tilfeldigheter, men også viktige valg som jeg har stått i og tatt. Nå var det planen, men jeg valgte også å holde meg i Davos i jula. Å stå i det når det spekuleres og andre mener at du sikkert burde gjøre andre ting. Det å stå i de tingene der. Det er man godt fornøyd med., innrømmer en smørblid tourvinner.

Ned fra toppen

Klæbo hadde allerede gjort unna utrolige seks etappeseirer på rappen før avslutningen.

Få, om noen – og heller ikke skistjernen selv – trodde på en sjuende strake etappetriumf i den beryktede motbakken.

26-åringen hadde over et minutt å gå på til nærmeste konkurrent i sammendraget, Sveriges Calle Halfvarsson, før den avsluttende fellesstarten over 10 kilometer i fri teknikk.

Landslagskollegene Krüger og Sjur Røthe førte som ventet an da feltet begynte på den tøffe stigningen opp alpintraseen.

Les også: Mener rennet opp monsterbakken er ødelagt: – Fullstendig idioti!

Store utslag

Halfvarsson viste tidlig svakhetstegn i den tøffe motbakken oppover mot målstreken, og det ble tidlig klart at både Krüger og Holund hadde muligheten til å sikre en helnorsk seierspall sammenlagt.

Røthe viste derimot ikke helt den samme gamle klatreformen, og forsvant ut av kampen om etappeseieren. Han ble til slutt fjerdemann på etappen, også slått av franske Jules Lapierre.

Italias Federico Pellegrino ble beste sammenlagtutøver uten norsk pass. Sprintspesialisten ble nummer fire i Tour de ski, mens Pål Golberg ble femtemann.