(Nettavisen)


PLANICA/OSLO (Nettavisen): Johannes Høsflot Klæbo (26) fikk den avsluttende 50-kilometeren i ski-VM akkurat dit han ville. Men Pål Golberg (32) vant likevel gullet.

Det skjedde etter en mektig innspurt, der selv den meritterte lagkompisen fra VM-triumfen på lagsprinten kom til kort. Klæbo måtte nøye seg med sølvet etter målpasseringen, ett sekund bak Golberg.

– Det føles utrolig. Det var en fantastisk dag fra omtrent første stavtak. Det føltes utrolig bra. Fem mil er et langt løp, det kan gå litt opp og ned underveis, men i dag gikk det aldri ned. Det var en fantastisk følelse hele veien, sier Golberg til Nettavisen.

Johaug sperret opp øynene

Therese Johaug fulgte løpet som ekspert for NRK. Hun trekker frem grepet til Golberg i siste bakken før mål som avgjørende og mener Klæbo fikk smake sin egen medisin.

Etter løpet tok hun ordet under NRKs sending for å bemerke Golbergs grep.

– Jeg må trekke frem en ting. I den siste kneiken før mål så hopper han ut av sporet og springer i «Klæbo-klyv» oppover. Det virker som han klarer å akselerere når han hopper inn i sporet igjen. Klæbo mister en meter, havner i ubalanse og blir stresset. Han klarer ikke å følge Pål, kommenterte Johaug.

Selv kommenterer Golberg strategien i siste bakken slik.

– Jeg har en bra finish selv. Jeg har gått mange sprinter med Johannes, men da starter jeg som regel å spurte et lite stykke bak ham. Jeg har som regel holdt farten hans inn. I dag visste jeg at jeg måtte være før ham om jeg skulle slå ham. Jeg begynte den siste bakken inn mot mål med masse krefter. Da holdt det. Jeg skal være ærlig å si at jeg ventet på at han skulle komme, men heldigvis for meg så hadde jeg mye krefter og holdt trykket helt inn, sier Golberg til Nettavisen.

«Flau innrømmelse»

I TV-intervjuet med Viaplay etter løpet gjentar Golberg at han følte seg utrolig sterk gjennom hele løpet.

Golberg tilføyer at han ikke engang følte seg sliten etter kraftprøven over fem mil i det slovenske solskinnet.

– Jeg var ikke sliten. Det er flaut å si det, men. Det var helt utrolig.

Sveriges William Poromaa fullførte til bronsemedaljen, like bak Klæbo.

Slik endte VM-femmila:

1.) Pål Golberg 2:01.30,2
2.) Johannes Høsflot Klæbo +1,0
3.) William Poromaa +1,2
4.) Calle Halfvarsson +1,6
------------------------
5.) Martin Løwstrøm Nyenget +6,2
7.) Didrik Tønseth +11,6
13.) Emil Iversen +2.04,8

Klæbo: – Godt fornøyd

– Jeg er godt fornøyd med dagen. Jeg gjør alt jeg kan og prøver å være i god posisjon inn på oppløpet. Men Pål er rett og slett for sterk i dag. Så må vi bare ta av hatten for det han gjør, og ta til takke med en andreplass, som jeg er godt fornøyd med, oppsummerer Klæbo overfor Viaplay.

Han reiser hjem fra VM med fem medaljer, tre gull og to sølv. Søndagens overmann Golberg endte med tre gull og ett sølv.

– Det er noe av det beste jeg har gjort noen gang. Vi får ta med oss at vi i alle fall har gjort noe riktig i år, tilføyer Byåsen-løperen.

Les også: Svensken brutalt ærlig: – Det er noe feil med meg

Underveis på de avsluttende rundene stusset den tidligere storløperen Martin Johnsrud Sundby på hvorfor ingen fra andre nasjoner forsøkte å rykke ifra Klæbo og nordmennene.

Viaplay-eksperten mente konkurrentene var med på å spille utfallet av rennet rett dit den norske spurtkanonen ville. Utfallet av avslutningen var det likevel få som hadde regnet med.

Iversen-nedtur

Femmila gikk relativt rolig de første 20 kilometerne, men derfra begynte flere og flere løpere å miste kontakten med de fremste i feltet. Blant dem var tittelforsvareren fra VM i 2021, Emil Iversen.

– Det ser dessverre ut som Emil må slippe skikkelig her nå. Han kommer langt bak i den gruppa. Han er ikke i den formen som vi så for to år sida. Skuffende, rett og slett, kommenterte Viaplays Niklas Dyrhaug.

Det ble etter hvert bare klarere og klarere at Iversen ikke var i nærheten av å gjenskape prestasjonen som endte med et dramatisk gull i Oberstdorf for to år siden.

31-åringen fra Meråker fikk litt ny giv mot slutten og gikk seg opp noen plasseringer til en 13.-plass. Han fullførte drøyt to minutter bak Golberg.

Poromaa-kluss

Tidligere i rennet klønet Sveriges Poromaa det til i en langesone der han forsøkte å få tak i drikke fra støtteapparatet. Det skulle likevel ikke prege den unge svensken seinere.

Han leverte et imponerende renn, og ikke minst et sterkt oppløp, der bronsevinneren ikke var mer enn to tidelssekunder bak Klæbo.

Les også: VM-stjernen gjør som Liverpool-helt: – Vet ikke hvorfor

En hel Sverige-trio, Poromaa, Calle Halfvarsson og Jens Burman greide lenge å henge med de fire beste norske.

Sammen med finske Iivo Niskanen, Frankrikes Hugo Lapalus og Theo Schely, og Italia-duoen Federico Pellegrino og Francesco De Fabiani utgjorde de tetgruppa ved 35 kilometer.

Litt etter litt falt noen av konkurrentene av, og det hele endte med at det norske laget fikk avslutningen de hadde håpet på. Dog med en noe uventet gullvinner.