– Det er på tide å sette ned foten for at disse aktivistene plager vanlige folk på vei til jobb rundt omkring. Mange av disse er utenlandske statsborgere, og det de holder på med er lovbrudd i Norge, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NRK tirsdag.

Hun sikter blant annet til aksjonistene i gruppa «Stopp oljeleitinga» som mandag og tirsdag denne uka har gjennomført aksjoner hvor de har blokkert veier i Trondheim.

Nå ønsker hun å utvise de utenlandske statsborgerne som deltar i aksjonene, skriver NRK.

Listhaug har sendt skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsministeren, der hun spør:

«Kan statsråden bekrefte at hun har nødvendige virkemidler og tilstrekkelig handlingsvilje til å besørge at utenlandske borgere som bedriver utstrakt ulovlig aksjonsvirksomhet i Norge vil bli utvist fra landet og ilagt innreiseforbud?»

Utenlandske statsborgere som har brutt norsk lov, kan av politiet og UDI bli utvist fra landet.

Stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt sier til NRK at de vurderer utvisning i forbindelse med aksjonene, men det er ikke nødvendigvis noe de har anledning til:

– Så vidt jeg kjenner til, er ikke dette folk som har kommet fra utlandet kun for å demonstrere, men de har en oppholdstillatelse i bunn, og da er det ikke like enkelt å utvise dem, sier han til NRK.