Nordea Markets venter at Norges Bank vil øke renten med hele 0,5 prosentpoeng i år, med ytterligere kraftige økninger i årene fremover.

Det er et kraftig helomvending fra tidligere antagelser, og Norges Bank selv har indikert at renten vil holde seg på rekordlave 0,0 prosent helt frem til 2022.

For Nordea-økonomene rett, betyr det altså at du kan snart vente deg en klart høyere boliglånsrente.

Mange hevinger

Nordea skriver at gjeninnhentingen av økonomien og normaliseringen av rentene vil være både raskere og sterkere enn ventet, og at sentralbanken da kommer med to hevinger, en i september og en i desember.

– Det er masse positive nyheter som bør bane vei for Norges Bank til å heve renten allerede i år. Ved siden av raskere vaksine-utrulling, er inflasjonen høyere og oljeprisen mye høyere enn tidligere ventet. Det vil føre til høyere lønnsvekst og valutakurs fremover, heter det i en rykende fersk analyse.

Nordea tror heller ikke sentralbanken er ferdig med disse to hevingene.

De spår hele tre hevinger i 2022, og ytterligere to i 2023, noe som betyr at styringsrenten da vil være 1,75 prosent. Det indikerer i så fall at boliglånsrenten til nordmenn, for de som har flytende rente, vil omtrent fordoble seg på tre år. Det vil i så fall være en uvanlig rask rentehevingssyklus.

Lyse utsikter

– Utsiktene for den norske økonomien har lysnet, til tross for høyere infeksjonsrater og strengere tiltak akkurat nå. Nøkkelfaktoren er at vaksineutrullingen. Senest fra mai vil tiltakene for å begrense viruset bli lettet og fra sommeren bør livet bli normalt igjen. Dette er mye raskere enn Norges Bank la til grunn i sin desember-rapport, sier Nordea-økonomien, som mener det tyder på det rask gjeninnhenting for økonomien.

De mener at noe som taler for raske rentehevinger er at oppturen etter koronaviruset sannsynligvis vil gå mye raskere enn ved tidligere økonomiske kriser, som finanskrisen i 2008 eller oljeprisfallet i 2014.

– Noe som støtter det synet er den bekymringsverdige økningen i boligpriser som vi har sett det siste året, noen som utvilsomt må bekymre sentralbanken, skriver Nordea.