Det siste året har forbrukerprisindeksen på kjøtt gått opp 13,5 prosent, fisk har økt med 13,6 prosent og meierivarer har gått opp med 10,6 prosent. Det skriver forskningsinstituttet NIBIO.

Nå spår Kjøttleverandørenes forening (KLF) at prisene på kjøtt skal videre opp.

Enkelte medlemsbedrifter spår at prisene skal opp 20 prosent.

De har 140 medlemsbedrifter og står for rundt 60 prosent av kjøtt- og eggproduktene i dagligvarebutikkene.

– Jeg merker at de tingene vi pleier å kjøpe er blitt dyrere, sier hun.

– For vår familie har det absolutt påvirkning på hva vi handler, sier Cathrine Furre når Nidaros møter henne utenfor Rema 1000 Tiller.

Les også: Tjener fett på godteri og pizza: Disse har høyest marginer i dagligvarebransjen

– Opp og opp og opp

– Man prøver jo selvfølgelig å kjøpe ting som ikke er så altfor dyrt da. Kanskje ikke kjøpe de biffmiddagene innpå ferskvaren her som man kanskje har gjort før, sier Inge Halvorsen til Nidaros.

Nidaros møter ham utenfor Meny på Tiller. Han føler at prisveksten bare fortsetter og fortsetter.

– Jeg synes det har blir mye dyrere. Jeg skjønner ikke hvorfor prisene skal gå så mye opp. Det føles ut som alle skylder på strømprisene. Markedet kan å sko seg på elendighet. Prisene går jo bare opp og opp og opp, sier han.

Derfor øker prisene

Prisøkningen kommer ifølge KLF av at det må kompenseres for økningen i bøndenes produksjonskostnader. Her spiller prisveksten på strøm inn.

– Økningen i strømprisen har vært ekstrem det siste halvannet året. Strømkostnaden har mangedoblet seg. Målt som andel av omsetningen har den økt fra noen tiendedeler opp mot tre-fire prosent for flere bedrifter, forklarer, Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i KLF, til Nettavisen.

KLF har nylig etterlyst at landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) skal ta grep i kampen mot inflasjonen.

– Om det er et politisk ønske at forbrukerne skal slippe kraftig prisvekst på kjøtt- og eggprodukter, må politikerne levere tiltak som demper kostnadsveksten i den samfunnskritiske verdikjeden for mat. Det er så langt ikke blitt gjort. Da må prisen på egg og kjøtt kraftig opp, noe regjeringen kan og bør være ærlig på, sier Juul-Hansen til Nettavisen.

Les også

Med ett grep kan du tjene flere tusen kroner ekstra i matbutikken: – Blir som gratis penger