Gå til sidens hovedinnhold

Solberg etter Høyre-skandalen: - Jeg har ringt og beklaget

Statsminister Erna Solberg møter pressen. Tirsdag 02.03.2021 kl 20:00

- Alle kan gjøre feil.

Nettavisen: - Det er ingen tvil om at Oslo har hatt det tøffere enn andre, og det å sette opp by mot land er et unødvendig sidespor, som jeg også har sagt tidligere. Statssekretær Peder W. Egseth varslet i går at han hadde kontakt med VG, og det er ikke unaturlig.

- Det å bidra til utspill som skaper konflikt om smittesporingen er ikke Statsministerens kontor (SMK) sin oppgave. Peder hadde også kontakt med Dahl før han var med i Politisk kvarter. Dette burde han ikke ha gjort, dette har jeg vært tydelig med ham i dag. Jeg beklager at SMK har vært involvert i et utspill som strider mot regjeringens arbeid, og jeg har i kveld ringt Raymond Johansen og beklaget dette, var noe av det statsministeren sa.

Solberg gjentok i spørsmålsrunden at Egseth ikke skulle ha bidratt til «innsalg» for lokalpolitikere, og at dette ikke er blant hans arbeidsoppgaver.

- Alle kan gjøre feil og fortjener nye sjanser, svarte hun på spørsmålet til TV 2.

Tok praten på tirsdag

Solberg sa klart og tydelig at hun ikke hadde snakket ordentlig med Egseth før tirsdag.

- Jeg hadde en god og lang samtale med ham i dag. En statsminister har som dere vet en full timeplan, og jeg har også hatt noen fridager i det siste, fortalte statsministeren.

Hun gjentok også at Egseth kun hadde formidlet «en kontakt», og ikke hadde hjulpet Dahl med hverken råd eller innspill til innholdet Molde-ordføreren kom med. Statsministeren sto også hardnakket på sitt at dette fortsatt var «et unødvendig sidespor», og at ordfører Dahl ikke kritiserte Oslos befolkning, men at det var ledelsen han sendte en kritikk mot.

- Det viktigste vi gjør for Oslo nå er at de får nok vaksiner, og jeg tror ikke dette vil påvirke forholdet til Oslo. Jeg tror at dette går fort over, sa statsministeren.

I hardt vær

Statsminister Erna Solberg og Høyre har vært i hardt vær de siste dagene, med det som startet som Oslo-kritikk fra Molde-ordfører Torgeir Dahl, og påfølgende avsløringer etter det. Tidligere på tirsdag kom fram at Dahl hadde hatt fire telefonsamtaler med statssekretær Peder W. Egseth (H). Egseth er statssekretær ved Statsministerens kontor, og betraktes som en av de viktigste «spinndoktorene» til statsminister Erna Solberg (H).

Det var NRK som var først ute med opplysningen om at Dahl hadde fått hjelp av Egseth til å komme i kontakt med VG. Molde-ordføreren har gjennom helgen høstet storm for utspillet, der han rettet krass kritikk mot byrådet i Oslo for koronahåndteringen. Statsministeren har hele veien benektet for at hun visste noe om dette, og har kun kalt det for «et unødvendig sidespor».

- Sannheten må fram

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har gjentatte ganger bedt statsministeren om å komme sterkere på banen i saken.

Les også Erik Stephansens kommentar: Spinndoktorenes elleville hjemme-alene-fest

Han har krevd full åpenhet om hvordan Statsministerens kontor var involvert.

- Sannheten om hvordan angrepet på Oslo kom i stand, må fram, og jeg forventer at statsministeren bidrar til det, sa Støre i en uttalelse til flere medier tirsdag.

- Det framstår for meg som at Statsministerens kontor arbeidet aktivt for å få inn angrepet på Oslo, i et forsøk på å svekke tilliten til den politiske ledelsen her i Oslo, hovedstaden i Norge som har vært hardest rammet av den verste krisen siden andre verdenskrig, sa Oslos byrådsleder og partikollega Raymond Johansen til NTB på mandag.

Byrådslederen hadde også et spørsmål til statsministeren:

- Og vil Erna Solberg beklage at Statsministerens kontor har vært så involvert i å forberede dette angrepet og bidratt til å plante det i mediene?

Kommentarer til denne saken