Søndag sendte meteorologene ut farevarsel for Trøndelag og deler av Møre og Romsdal da det ventes mye is på veiene. Farevarslet gjelder mandag.

Værvarselet for Trondheim viser at nedbør i form av regn og sludd skal treffe bakken fra klokken 8 mandag morgen. På grunn av nok en overgang til mildvær og regn, kan isen fryse på kald bakke, skriver meteorologene i farevarselet.

Vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen begrunner varselet med en overgang fra kjølig vintervær til en mildere luftmasse.

– Når det kommer regn på kald bakke, kan det fort danne seg islag, sier hun og beskriver uken generelt som varierende.

Klar oppfordring

Nå oppfordrer hun trondhjemmerne til å følge ekstra nøye med på kjøreforholdene, men også å ta på broddene om man skal vandre utendørs.

Det samme skriver meteorologene i farevarselet under anbefaling: «Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Sjekk veimeldinger».

Operasjonsleder Wenche Johnsen i Trøndelag politidistrikt sier mandag morgen at det foreløpig har vært stilt fra veiene i Trøndelag.

Hun er klar på at hun ikke tror det vil vare.

– Folk må ta farevarselet til etterretning og kjøre forsiktig, sier hun til Nidaros.

Trondheim bydrfit har hatt mannskap ute i natt for å salte på alle kommunale busstraseer som et preventivt tiltak, sier vaktleder Milena Gundersen i bydrift til Adressa.

Også hos Vegtrafikksentralen (VTS) meldes det om tiltak som er satt i gang.

– De er ute med det meste i dag, men det kan ta litt lenger tid. Enkelte steder i Trøndelag er det blitt veldig mildt i løpet av få timer nå, og det er blitt veldig glatt. Entreprenørene har store områder de skal over, så de har meldt at det kommer til til å ta litt ekstra tid. Så bilister må være litt forsiktig fra morgenen av, sier trafikkoperatør Anita Berglund i VTS.

Det har allerede kommet inn en del meldinger om glatte føreforhold fra ytre strøk av Trøndelag.

– Namsos, Ytterøya og ytre strøk på Fosen er de verste områdene nå i morgentimene. Her er det meldt om veldig glatte veier, sier Berglund.

Usikkert

Meteorolog Andersen er usikker på hvor lenge det glatte føre vedvarer, men konstaterer uansett at været vil bli mildere denne uken.

– Det er en fase nå hvor det blir litt vanskelige forhold både på veier og fortau.

Likevel poengterer hun at det kan bli kaldere i luften fra torsdag av.

– På torsdag og fredag kan det kanskje komme en nordavind, men i starten av uken er det helt klart milde luftmasser som vil prege været, sier Andersen.

Blir kjøligere

På grunn av det milde været, vil det smelte en del snø. Den eventuelle nordavinden senere i uken, vil derimot gjøre været kjøligere igjen.

– Vi får rett og slett se hvordan det blir fremover.

– Når tror du det kommer nysnø igjen da?

– Vi er jo bare i januar så det er muligheter for at det kommer mer etter hvert.

Følg Trondheimstrafikken her: