15. april er søknadsfristen for høyere utdanning i Norge. Den aller største andelen søkere vil være førstegangssøkende. I fjor var det blant annet 23.524 søkere som hadde NTNU som førstevalg til høyere utdanning.
Å finne riktig studievalg i byen kan uansett være vanskelig da det finnes flere ulike retninger. Samtidig er dette for mange et viktig veivalg i livet, og mange sliter med å velge studieretning.
En anbefaling er derimot krystallklar: De færreste utdanninger er bortkastede. Rådet er derfor å ta utdanning – og gjerne mer utdanning etter hvert.
– Benytt deg av informasjonen som finnes
Alle som skal søke høyere utdanning, bør benytte seg av informasjonen som allerede finnes – og søke tidlig, er rådet fra direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Skule råder søkere til å besøke utdanning.no og karriereveiledning.no for å bli klokere i det valget man står overfor. Begge tjenestene er gratis å bruke, og de gir en oversikt over noe mange sliter med, ifølge utdanningsdirektøren.
– Vi opplever at mange syns det er vanskelig å forstå sammenhengen mellom studieretninger og yrkesmuligheter etter endt utdanning. Derfor kan det være fornuftig å rådføre seg med andre, sier han.
Viktig å kvalifisere seg gjennom utdanning
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) mener at det i årene og tiårene framover vil være et stort behov for kompetanse i mange ulike næringer over hele landet.
– Det viktigste unge folk kan gjøre for å sikre seg en god framtid og bidra til å bygge et godt samfunn i Norge, er å kvalifisere seg gjennom utdanning, sier Borten Moe til NTB.
– Ungdommen viser seg, år etter år, å være både fornuftige og oppmerksomme på samfunnsutviklingen.
Norge trenger kompetanse
Norge kan aldri hevde seg på billig produksjon eller arbeidskraft, men på kompetanse, mener statsråden. Han er spent på årets søkertall.
– I årene som kommer, er det sannsynlig at knapphet på kompetanse vil bli en av de viktigste bremseklossene for å løse de store utfordringene vi som samfunn, står overfor, sier Borten Moe.
Under pandemien gikk søkertallene opp som følge av at mange mistet jobben og valgte å finne en ny yrkesretning. I 2020 og 2021 var søkertallene rekordhøye, før de gikk litt ned igjen i 2022.
– I fjor var det 135.000 søkere til høyere utdanning. Det er et godt arbeidsmarked nå, med lav ledighet. Det fører til færre søkere. Samtidig er kullet som er ferdig med videregående i år, litt mindre enn de siste årene, forklarer Skule.
Søknadsfristen er ved midnatt 15. april, og man må søke gjennom Samordna opptak.