Koronatallene øker, og hundretusener kan bli smittet i sommer. Det er omikronvarianten BA.5. som i løpet av noen uker vil bli den dominerende varianten, uttalte FHI i helgen, gjengitt av Avisa Oslo.

– Vi regner med at vi er i starten av en smittebølge. Så er det usikkert hvor stor den blir. FHI mener at den ikke blir så stor som i vinter, siden det nå er mer immunitet i befolkningen.

Det sier Tove Røsstad, kommuneoverlege i Trondheim til Nidaros. Hun legger til:

– Men det er ikke noe garanti for at de som har hatt omikron tidligere, ikke kan bli smittet igjen. Det går omtrent et halvår før immuniteten er dårligere og risikoen for å bli smittet øker igjen. Men man vil fortsatt ha beskyttelse mot utvikling av alvorlig sykdom.

Lite sporing

Til NTB sier assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad at det er dårlig oversikt over smitteomfanget i Europa og i Norge.

– Men vi ser på innleggelsestallene at smitten har tatt seg litt opp i juni, sier han.

Kommuneoverlege Røsstad stemmer i, og påpeker at det ikke utføres smittesporing i det hele tatt.

– Vi vet jo hvilke situasjoner folk smittes i. Det er gjerne steder der mange mennesker blir stående tett over tid og med felles berøringspunkter. Flyplasser vil derfor være utsatte steder for tida, med sikkerhetskontroller og andre steder hvor man blir stående tett på hverandre.

Kaoset som har vært på flyplasser rundt om i Europa, forsterker dette, påpeker hun.

– Vi har nå en virusvariant som ikke synes farligere enn den omikronvarianten vi hadde i vinter. Og med god immunitet i befolkningen, er det ikke grunnlag for å sette i gang med smittesporing eller andre inngripende tiltak igjen.

Kommer med oppfordring

Røsstad mener likevel det er viktig at folk vet at det nå er en ny smittebølge under oppseiling.

– Det er viktig at folk vet slik at de kan ta sine forholdsregler som å holde avstand, ha god håndhygiene og vurdere om de vil bruke munnbind i områder hvor man blir stående veldig tett på hverandre.

Når man blir syk og har nedsatt allmenntilstand, bør man dessuten holde seg hjemme.

– Det er ikke noe krav om isolasjon, men har man symptomer og vet at man er smittet, får man ta litt hensyn.

Hun mener også at det kan være lurt å bruke munnbind på legekontor og legevakt.

– Det kommer inn en del som er smittet. Hos legen vil det også være personer med alvorlige underliggende medisinske tilstander. Disse vil beskyttes bedre om alle bruker munnbind på legekontorene og legevakten i perioder med økt smittespredning, sier hun.

Litt smitte i Trondheim

Den nye BA. 5-varianten sprer seg lettere, men den ser foreløpig ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom, ifølge FHIs Preben Aavitsland.

I Trondheim kommune har det ifølge kommuneoverlege Røsstad siste halvåret nesten hele tiden vært litt smitte på de kommunale sykehjemmene.

– Vi skal ikke se bort i fra at det er det nå også. Men det er ikke meldt om noen kritisk situasjon .

Hun påpeker at for de aller fleste, også sykehjemsbeboere, vil omikronsmitte gå helt fint, grunnet god vaksinasjonsdekning. Likevel vil det være dødsfall.

– Det er slik at omikron kan være det som gjør at det tipper over for personer som i utgangspunktet er veldig svekket.

Forberedt

Selv om det ikke lenger utføres smittesporing for korona, er Trondheim kommune klare for en ny bølge, opplyser Røsstad.

– Vi har fortsatt Leutenhaven åpen som teststasjon. Her kan man hente hurtigtester og spyttester. Det er også mulig å vaksinere seg, og vi vil anbefale de som er over 45 år og ikke har tatt tredje dose, om å ta en oppfriskningsdose, sier hun.

Hun legger til at de som er over 80 år gamle, også kan vurdere om de vil ta en fjerde vaksinedose for å øke sin immunitet.

Og for de som har to eller færre doser, men har gjennomgått sykdom?

– Det kommer an på hvor lenge siden det er de har gjennomgått sykdommen. Vanligvis holder immuniteten et halvårs tid, så har det gått mer enn det siden man har vært syk, kan det være greit å ta en tredje dose. Men det gjelder først og fremst dem som er over 45 år eller har underliggende medisinske tilstander som gir økt risiko for alvorlig sykdom.

Trondheim kommune har de til en hver tid oppdaterte retningslinjene for å få koronavaksine på sine nettsider.

WHO advarer: Pandemien er ikke over

På et møte mellom G20-landenes helseministre i Indonesia 20. juni, gikk WHO ut og advarte mot likegyldighet mot covid-19.

Risikoen for nye varianter av koronavirus er fremdeles til stede, understreker WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– WHO er stadig svært bekymret for at mangelen på testing og sekvensering gjør oss blinde når det gjelder koronavirusets evolusjon, sa Tedros.

Antall registrerte covid-tilfeller har gått ned med 90 prosent globalt siden smittetoppen i januar, og koronarestriksjonene er så godt som borte i en lang rekke land. Men oppfatningen om at pandemien er over, er feil, påpeker WHO-sjefen.

– Vi er like bekymret for at lærepengene vi skaffet oss under pandemien vil gå til spille, og at pandemiens syklus og forsømmelse vil bli gjentatt, advarer han.