(Trønderdebatt)

Jada, vi har alle sammen hørt det. «Det er ikke lov til å skyte måser.» Jeg er fristet til å spørre hva måsen har tenkt å gjøre med det. Måsen er vi godt vant med i en gammel havneby som Trondheim. På Torvet har den likevel blitt sjenerende og plagsomt nærgående, i en slik grad at man nesten kvier seg for å sette seg ned i svermen og all fugleskitten.

At måsen foretar en stupflyvning og napper is fra gråtende barn og boller fra pensjonistene, eller overfaller en sliten nattklubbhelt med en kebab, er ikke farlig, men det er utrivelig. Det er synd. Det nye Torvet er et av de fineste byrommene vi har, og noe vi med stolthet skal vise de tilreisende. Det er antagelig påkostet det samme som et lite vorspiel i IOC.

Samtidig er Torvet et sted der de færreste av oss er tvunget til å være, om vi ikke vil. Mange av artene i måsefamilien er truet. Det ser ikke ut til å gjelde på Torvet. En måselov er, i motsetning til en moselov, neppe skrevet i stein. Det finnes også andre arter som vi med et visst skjønn tar ut individer som lager for mye bryderi – i mangel på et bedre ord. Det er derfor vanskelig å tro at det ikke skal være lempelig å ta ut noen eksemplarer og som et minimum rydde reir som finnes rundt Torvet utenom hekketiden.

Det burde heller ikke være fritt frem å lokke flere dit ved å mate skapningen. Ville dyr trenger normalt ikke å få utdelt loff eller havregryn for å klare seg. Redningen for en sjøfugl ligger neppe i å la den kolonisere Torvet, selv om det skulle være aldri så mange sjøslag i sommervarmen der.

Erik Fløan