Nødetatene måtte rykke ut til en blokkbygning i Brundalen etter melding om røykutvikling lørdag ettermiddag.

– Det var noen som hadde prøvd å tenne opp i peisen, det endte med at det begynte å ryke inn, trolig på grunn av kald pipe og dårlig trekk, sier operasjonsleder Ole Petter Hollingen i Trøndelag politidistrikt.

Dermed gikk alarmen i hele bygningen, og folk måtte evakuere.

– Vedkommende fikk nok litt panikk, og hadde tømt et helt pulverapparat, sier Hollingen.

– Ingen dramatikk

Utover dette skal det ikke være noe dramatikk knyttet til hendelsen.

– Det er ikke meldt om noen personskader, sier han.

Operasjonslederen forteller at den aktuelle leiligheten nå må luftes ut, og at de øvrige beboerne får returnere til leilighetene sine.

Kommer med fyringsråd

Operasjonslederen kommer nå med et godt tips til dem som skal fyre opp i peisen:

– Det er lurt å tenne opp litt papir først, så man får litt varme i peisen. Deretter kan man begynne med selve veden, sier han.

Forsikringsselskapet Gjensidige har på sine nettsider fire råd til hvordan du kan være med på å redusere sjansen for at noe slikt skal kunne skje:

Bruk tørre vedkubber. Det gir bedre varmeutbytte, mindre sot i pipen og minimal forurensing. Ikke bruk bensin, parafin eller andre brannfarlige væsker til antenning.

Sørg for masse trekk i begynnelsen. For å fyre godt trengs mye luft. Trekken reduseres når veden brenner godt og ildstedet er godt oppvarmet.

Ikke hør på kjerringråd om å hive potetskrell i ovnen. Potetskrell inneholder fuktighet og gjør at det kan danne seg beksot.

Ikke fyll ovnen eller peisen smekk full av ved før ildstedet er godt oppvarmet. Det gir dårlig forbrenning, som igjen øker beksotdannelsen.

Ved en pipebrann må du sporenstreks lukke alle ventiler og luker som går til pipen – bortsett fra spjeld i peis hvis det er fyr i peisen. Hold øye med loft og kjeller og kjenn gjerne på utsiden av skorsteinen hvor den er varm og følg med på røykutvikling mellom etasjene.