Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Onsdag satte Norge en ny rekord. Dessverre var det ikke på idrettsbanen eller i hoppbakken, men i antall smittede på én og samme dag. 8.385 lød den nye verstenoteringen. Midt oppe i det bedrøvelige, er det imidlertid ett tall som er oppløftende.
Mange lurer på hvor stor risikoen er for at en vaksinert og ellers frisk person kan bli alvorlig syk av koronaviruset? Temmelig liten, viser tall fra FHI. Disse pasientene er svært sjelden på intensivavdelingene, opplyser Oslo-områdets to største sykehus.
Ifølge Aftenposten, ble nesten 350.000 smittet med covid-19 i Norge i fjor. Av disse var det imidlertid bare 30 vaksinerte – som ikke var i en risikogruppe – lagt inn på en intensivavdeling. 21 er blitt skrevet ut. Tre av disse er døde. Samtlige var over 65 år. Mye tyder med andre ord på at om du har fått én, to eller tre vaksinedoser og ikke har noen alvorlig, bakenforliggende sykdom, er faren for kritiske symptomer lav. Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne hva man burde gjøre.

«Kan de som synes det er greit å miste én av besteforeldrene på grunn av dette, løfte hånden i været?»
Tallene for de uvaksinerte er imidlertid verre enn tidligere rapportert. Ifølge Aftenposten utgjør de uvaksinerte 81 prosent av intensivpasientene, siden vaksineprogrammet startet i desember 2020. Og medianalderen på de uvaskinerte og ellers friske på intensiven, er så lav som 52 år. Tanken om at det bare er svært aldrende som er i faresonen, kan man tydeligvis gå bort fra.
Forskjellene mellom vaksinerte og uvaksinerte er blitt stadig større, ettersom det har blitt mer smitte i samfunnet. I uke 50 var det 15 ganger så høy risiko for sykehusinnleggelse i den uvaksinerte delen av befolkningen.

«4 aspekter ved den nye nedstengningen som er komplett ulogiske»
Fredag neste uke er utløpsfristen for de gjeldende nasjonale tiltakene. Ingen vet ennå om det blir lettelser, innskjerpinger eller status quo. Situasjonen i helsevesenet blir avgjørende.
– Akkurat nå opplever helsevesenet en stor belastning. Det er stor mangel på ansatte i kommunehelsetjenesten. På sykehusene har man redusert operasjonsprogrammet. Mange som skulle ha operasjoner, blir ikke operert, sa administrerende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, til VG torsdag formiddag.
Elefanten i rommet, som FHI ikke tør problematisere, er selvsagt at årsaken til at vi frykter for at helsevesenet skal bli overbelastet, er det høye antallet uvaksinerte. Hadde alle som har muligheten for å vaksinere seg, gjort det, ville vi rett og slett ikke vært der.
«5 lyspunkter i koronamørket»
Samme dag som smitterekorden ble satt, fikk tennissportens verdensener, Novak Djokovic, sitt visum avvist av australske myndigheter. Dette, til tross for at han har vunnet turneringen han skulle spille i – Australian Open – ni ganger, deriblant de tre siste årene. Hvis han vant denne gang, ville han kunne satt rekord med 21 Grand Slam-seiere.
Avslaget kom som en direkte følge av at Djokovic har valgt å ikke vaksinere seg. Rundt 91 prosent av Australias voksne befolkning er vaksinert, og det gis lite slingringsmonn overfor dem som ikke vil ha et stikk – selv om man er sportens desidert største stjerne. Australias statsminister, Scott Morrison, har forsvart avgjørelsen: «Regler er regler, og det er ingen særbehandling. Jeg vil takke grensemyndighetene for at de har gjort jobben sin», sa han til Reuters torsdag.
I Norge lar vi det stort sett være opp til hver enkelt, i Australia firer man ikke en gang på kravene for tennissportens største helt. Kontrasten er slående. Kan vi ikke bare innse det, først som sist, at informasjon bare får oss så langt som dette? Nå må sterkere overtalelse til for å oppnå Nakstads drøm om en vaksinert nasjon.

«Nei, at FHI endrer strategi betyr ikke at du hele tiden har blitt løyet for»
Selv på onsdag, hvor man satte soleklar smitterekord i Trondheim, var det bare 36 nye som lot seg vaksinere. Hvis ikke det var vektig nok grunn for å oppsøke legen, hva skal da til.
Samtidig har Norge, som eneste land i Europa, innført fullstendig skjenkestopp for utelivsbransjen. Altså, vi vil ikke være strenge på et område som virker fullstendig logisk, og er heller kategorisk avvisende når det gjelder skjenking, i det som normalt er den desidert travleste perioden for utelivet – med haugevis av konkurser som sannsynlig utfall.
Jeg vil ikke være obsternasig, men noe i meg trasser mot at man fortsetter skjenkestoppen, holder rødt nivå på videregående skole og i kulturlivet, og viderefører det beinharde smittevernregimet for at individualister som ikke vil ta vaksine skal være sikret ledig plass på intensivavdelingene. Da vil jeg heller insistere på at de må bidra selv.

«Tom for argumenter? Ikke no’ problem – bare dra Holocaust-kortet»
Ansvarliggjøring, som Australia ønsker å oppnå ved å sette begrensninger for de uvaksinerte, gjør at flere går til skrittet å la seg stikke i armen. Også Frankrike fikk samme effekt da de innførte koronapass for å komme inn på restauranter. På halvannen måned fikk landet 12 millioner flere vaksinerte, og var med sine 90,4 prosent kun slått av Malta, Island og Irland (ifølge tall fra 1. september). Ikke verst, med tanke på at franskmennene i juni samme år var det mest vaksinekritiske folkeslaget i Europa.
Det er med andre ord andre måter å nå målet, enn at hele samfunnet skal stoppe opp en tredje gang. Og sant å si vet jeg ikke hvor klare vi er for enda en dugnad for de uvaksinerte.
