Sist snakket de om skeives historie og fylla i podkasten. Nå skal byhistoriker Terje Bratberg ta for seg jødisk historie, rørleggere – og kåre Norges teiteste krig

Byhistoriker Terje Bratberg forteller anekdoter og finurligheter fra Trondheims byhistorie i Nidaros' nye podkast.

Byhistoriker Terje Bratberg forteller anekdoter og finurligheter fra Trondheims byhistorie i Nidaros' nye podkast. Foto:

I samtaler hjemme fra sin egen stue – eller enda mer presist: sitt eget bibliotek – tar Terje Bratberg med lytterne gjennom trondheimshistoriens mer eller mindre kjente avkroker.

DEL

Terje Bratberg er byhistorikeren som ikke bare har fakta i orden, men med et lurt smil tar han med lytterne inn i alskens anekdoter og finurlige historier om Trondheim.

I sommer lanserte Nidaros egne historie-avsnitt av podkasten «Børsen og katedralen», der Terje Bratberg fortalte om skeive, innvandring, hekser – og ikke minst fylla.

– Fylla i Trøndelag har vært en viktig del av livet for våre forfedre, sier Bratberg i podkasten, før han går inn på sin egen første «fyll», da han som 6-7-åring fikk litt karsk i bunnen av et eggeglass da morfaren satt i møter for å sette sammen Senterpartiets politikk.

Anekdoter fra stua

Denne gangen er det nye tema – og en helt egen podkast. Nidaros lanserer første episode allerede førstkommende fredag, og så kommer nye episoder hver fredag fram til jul.

Hør den ferske episoden om festningsbyen Trondheim her:

– Trønderhistorie med Terje Bratberg var noe vi gjorde for å ha podkast i sommer, men så viste det seg at mange flere hadde lyst til å høre Terje snakke om historie, enn å høre meg snakke om politikk. Jeg måtte legge egen stolthet til side, og følge publikumsimpulsen. Det har vært stor etterspørsel, sier politisk redaktør i Nidaros, Snorre Valen.

Han inviterer vanligvis gjester til podkasten «Børsen og katedralen», men vil nå i samtaler med Bratberg gå gjennom byhistorien.

– Terje har drevet historieformidling i Gud-vet-hvor-mange år, og har gitt ut mange bøker. Nå samler vi mange av anekdotene i podkastformatet. Terje skriver mye og bra, men jeg har alltid syntes det har vært artigst å høre ham prate, sier Valen.

Snorre Valen (til venstre) og Terje Bratberg slipper ukentlig nye episoder i podkasten «Trønderhistorie med Terje Bratberg».

Snorre Valen (til venstre) og Terje Bratberg slipper ukentlig nye episoder i podkasten «Trønderhistorie med Terje Bratberg». Foto:

Rørleggere, jul og teit krig

Nå i vinter vil vi få høre om rørleggere, den jødiske historien, og om Snorre Valens tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tippoldefar.

– Han var skipper, og særdeles uheldig. Det er en trist historie, sier Valen.

Siden forrige runde, har de fått mange tips.

– Vi prøver å følge flere av dem, som næringshistorien i byen. I tillegg kommer vi nok til å gjøre en episode på Hjorten (Hjorten Revy- og Varietéteater), dette utestedet i Ila, sier Valen.

De skal også innom trøndersk jul i en episode. Aller først kommer likevel en gjennomgang av festningsbyen Trondheim, på godt og vondt.

– Vi har forsvarsverk av høy kvalitet – og av laber kvalitet. I den episoden vil Terje også kåre den teiteste krigen i norsk historie.

– Hvilken krig er det?

– Tyttebærkrigen.

– Hva er teit med den?

– Jeg husker ikke! Men det blir veldig gøy.

– Blir det der verdens rareste cliffhanger?

– Hahaha, antakelig.


Du kan abonnere på Trønderhistorie med Terje Bratberg på Apple, Spotify og Acast.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken