Gå til sidens hovedinnhold

Senterpartiet har en dodgy historie

Det må det være lov å minne om på jubileumdagen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Historieforfalskning fra Trygve Slagsvold Vedum i Politisk kvarter i NRK Radio i dag:

Han framstilte Senterpartiet, som i dag fyller hundre år, som en forkjemper for nasjonal eiendomsrett til naturrressursene og som en spydspiss i kampen mot embetsmannsstaten. Sannheten er at dette gjorde Venstre lenge før Senterpartiet ble stiftet (parlamentarismen, sidemålet, stemmeretten, juryordningen, unionsoppløsningen, konsesjonslovene).

Han framstilte det som om Sp var forkjemper for småkårsfolk. Sannheten er at småkårsfolket, også i distriktene, var Ap-velgere. Og Johan Castberg, barnelovens far, var venstremann og sto i mot storbøndene på Østlandet som stemte Bondepartiet.

Han framstilte det som om Bondepartiet hadde en stor del av æren for at nazistene ikke ble store i Norge. Sannheten er at Bondepartiet i tredveåra var et reaksjonært parti, hadde Quisling i sin regjering som bekjempet arbeidsfolk og hadde ledende tillitsmenn som ble dømt for landssvik.

Venstre hadde ingen tilknytning til nazismen, ingen overløpere og var forkjempere for den sunne norske nasjonalismen som ikke tråkket på andre.

Senterpartiet har en dodgy historie, og er en gratispassasjer på det nasjonale gjennomslaget Venstre kjempet igjennom.

Det må det være lov å minne om på jubileumdagen.


Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Facebook, og er gjengitt med tillatelse. -red

Kommentarer til denne saken