Gå til sidens hovedinnhold

Selv om Petter er ansvarlig for sine handlinger, er han også en del av et fellesskap der dette ikke skulle vært mulig

Artikkelen er over 1 år gammel

Noen tanker etter Petter Northug sin pressekonferanse.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Det manglet ikke på intrikate og inngående spørsmål. Men likevel -, noen relevante spørsmål ble ikke stilt. Jeg skulle gjerne spurt Petter om følgende:

  • Det snakkes om at det brukes en del alkohol i toppidrettsmiljøet, kan dette ha hatt noen betydning for ditt alkoholkonsum, og som du selv sier, som også bidro til at du begynte å bruke narkotika?
  • Kunne dette vært unngått om det, innen toppidretten, hadde vært en gjennomgående holdning om at en skal avstå fra alkohol?
  • Selv om du er tydelig på at dette er ditt fulle og hele ansvar, kan det tenkes at du ikke hadde havnet i dette uføret om idretten, fra lagsnivå til toppnivå, hadde vært tydelig på at alkohol og idrett ikke hører sammen?

Jeg vet ikke hva Petter ville svart om han hadde fått disse spørsmålene. Det eneste jeg kan være sikker på, er at enhver dreining mot en mer restriktiv holdning til alkohol innen idretten selv, ville redusert sannsynligheten for slike tragedier som den Petter nå står midt oppe i.

Selv om det er udiskutabelt at det enkelte mennesket må stå til ansvar for egne handlinger, så er det også slik at denne hendelsen står i en sammenheng. Uavhengig av den enkeltes skyld og ansvar er det ikke umulig at denne tragedien har sammenheng med at idretten selv ikke har tatt et tydelig nok ansvar for de farene alkoholen innebærer.

Selv om Petter er ansvarlig for sine handlinger, er han også en del av et fellesskap der dette ikke skulle vært mulig.

Til slutt en kommentar til en type spørsmål vi er godt vant med, og som ofte stilles etter store seire, ikke minst fra NRK og TV2

  • Det blir vel en skikkelig fest i kveld?
  • Hvordan skal dette feires? osv.

Dette viser at mediene selv bygger opp om en holdning der det er både OK og forventet at idrettsfolk skal ta seg en skikkelig fest, dvs. drikke seg mer og mindre beruset, når noe skal feires.

Kommentarer til denne saken