Se bildene fra redningsaksjonen i Gjerdrum: – Det sitter to stykker på et hustak og ser mot oss

Onsdag frigir politiet en video av redningsarbeidet i Gjerdrum.

DEL

(Romerikes Blad) Øst politidistrikt deler onsdag en film tatt fra politiets helikopter. Videoen er fra natten da raset gikk, og viser noe av politihelikopterets og 330-skvadronens arbeid i initialfasen.

– Politihelikopterets kamerakapasitet bidro til å finne personer i skredet der de lå blant rester av hus og biler. Politiet anviste hvor personene var og 330-skvadronen heiste dem opp, sier Gunnar Arnekleiv, flygesjef i politiets helikoptertjeneste.

Bruk av avansert kamerateknologi var helt avgjørende i søket etter de savnede. Her ble det blant annet brukt varmesøkende kameraer.

– To stykker på et hustak

Det var natt til 30. desember at det massive leirskredet gikk på Ask i Gjerdrum. Totalt sju identifiserte personer er bekreftet omkommet i raset. Tre personer er fortsatt ikke funnet, men tirsdag kom politiet med beskjeden om at det ikke lenger er håp om å finne overlevende i raset.

Redningsarbeidet pågikk for fullt i flere dager og allerede om morgenen 30. desember ble det opplyst at flere personer ble reddet ut av rasområdet ved hjelp av helikopter.

I videoen som politiet frigir onsdag hører man kommunikasjonen fra mannskapene i helikopteret etter at de har oppdaget to overlevende.

– Det sitter to stykker på et hustak og ser mot oss, kan man høre i videoen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

To politihelikoptre

Gunnar Arnekleiv i politiets helikoptertjeneste opplyser til Romerikes Blad at helikoptertjenesten ble anmodet om bistand redningsarbeidet ved 04-tiden natt til 30. desember.

– Vi rykket da ut med våre to helikoptre fra Taralrud – et transporthelikopter og et helikopter som brukes til søk og overvåkning, sier han.

Da transporthelikopteret ankom skredområdet klarte piloten å lande på en «øy» i krateret. Der ble to personer reddet.

Søkshelikopteret bisto 330-skvadronen ved å søke med varmekameraer.

– Politihelikoptrene bisto med å lokalisere sju eller åtte personer, opplyser Arnekleiv.

Han opplyser videre at politiets helikoptre bisto aktivt i to døgn etter at skredkatastrofen fant sted.

– Etter hvert fikk man reddet opp alle som var synlige i skredet. Deretter besto vår innsats hovedsakelig av overvåkning av skredområdet. Etter to døgn og rundt 30 timer i lufta ble vår innsats trukket litt tilbake, men vi er fortsatt tilgjengelig for innsatsledelsen, sier Arnekleiv.

Få oversikt – dette vet vi om skredet!

DIREKTE: Få kontinuerlig siste nytt i vårt direktestudio her!

Funn og dødsfall:

 • Fredag ble en person funnet omkommet i jordskredet i Ask i Gjerdrum. Personen ble funnet cirka klokka14.30. Politiet har senere bekreftet at det var 31 år gamle Eirik Grønolen som ble funnet død
 • Lørdag ble det funnet totalt tre nye omkomne i skredet i løpet av dagen. Søndag kveld ble det bekreftet at disse tre personene var Lisbeth Neraas (54), Bjørn-Ivar Grymyr Jansen (40) og Alma Grymyr Jansen (2).
 • Søndag morgen opplyser politiet at det ble gjort et nytt funn av en omkommet person i skredområdet rett før klokka 06.
 • Søndag klokka 14.30 opplyste politiet at de hadde gjort funn av en sjette person i skredet. Personen var død.
 • Søndag klokka 17.27 ble nok en person funnet omkommet i skredet.
 • Sent søndag kveld bekreftet politiet at en av de omkomne som ble funnet søndag var Marius Brustad (29).
 • Mandag bekreftet politiet at Charlot Grymyr Jansen (født 1989) og Irene Ruud Gundersen (født 1951)ble funnet omkommet søndag 3. januar.
 • Dermed er totalt syv personer funnet og bekreftet omkommet. Samtlige sju er identifisert. Tre personer er fortsatt savnet.

Savnede, skadde og evakuerte:

 • Totalt ti personer var savnet etter jordskredet i Ask i Gjerdrum kommune. Politiets hypotese er at alle de savnede befinner seg i skredområdet.
 • Ti personer er meldt skadet, med varierende skadeomfang. Et av tilfellene ble karakterisert som alvorlig. 1000 personer er evakuert.
 • Politiet bekrefter at flere personer ble reddet ut av skredområdet med helikopter onsdag. Det er ukjent hvor mange. Natt til torsdag ble dalmatineren Zajka reddet ut og sent torsdag kveld ble nok en hund reddet ut av skredet.
 • Torsdag ettermiddag ble det kjent at et område to kilometer nord for Ask sentrum – ved Kokstad gård – ble 46 nye personer evakuert etter sprekkdannelser i terrenget. Norges vassdrags- og energidirektorat ser ingen sammenheng mellom hendelsene. Søndag ettermiddag fikk beboerne i dette området flytte hjem igjen.

Selve kvikkleireskredet:

 • Ni bygg med totalt 31 boenheter og seks garasjehus ble tatt av raset, opplyser politiet. Først ble det meldt om at 14 adresser var omfattet av skredet. Like før klokka 15.00 torsdag raste deler av nok et hus. Flere hus står helt på skredkanten og det tas høyde for at flere kan rase.
 • Brannvesenet opplyser at noen av bygningene har flyttet seg 400 meter med skredet.
 • Jordskredet er et kvikkleireskred som brer seg utover et større område. Slike skred kan forekomme når kvikkleire blir overbelastet. Da mister den sin styrke og flyter som væske.
 • På grunn av de ustabile jordmassene gikk ikke letemannskaper fysisk ned i skredområdene i den første fasen. Letearbeidet foregikk i all hovedsak med drone og helikopter.
 • Torsdag formiddag var det bakkemannskap inne i rød sone og gikk gjennom to hus i den sørlige delen av skredet – uten funn.
 • Fredag formiddag gikk redningsmenn, politihunder og såkalte USAR-mannskaper på nytt ned i skredområdet for å undersøke rester av boliger. Dette er mannskaper som er trent på å drive redning på en trygg måte i helt eller delvis kollapsede bygg, grøfter, installasjoner, ras og lignende. Denne jobben har fortsatt kontinuerlig siden.


Artikkeltags

laster