(Nettavisen): I en reklame-epost fra flyselskapet SAS byr selskapet kundene på en tur-retur reise til USA med Eurobonus-poeng.

Det første steget er å søke om et SAS American Express-kort. Hvis du søker om et SAS Amex Elite-kort får du 100.000 bonuspoeng. Velger du American Express Premium-kortet får du 60.000 bonuspoeng i fordelsprogrammet til SAS.

Du må søke om tilbudet innen 31. oktober.

Men for at tilbudet skal gjelde, følger det med et par vilkår. Tilbudet gjelder under forutsetning av at du handler for minst 45.000 kroner innen 31. januar 2023. Kredittkortene har en effektive rente på henholdsvis på 29,8 prosent og 23,9 prosent.

SAS Amex Elite-kortet har en medlemsavgift på 4800 kroner i året, og SAS Amex Premium-kortet har en medlemsavgift på 1200 kroner.

Penger å spare

– Det er et bra tilbud. Det er penger å spare på det. Vi snakker om en tur-retur billett til USA eller seks tur-retur billetter innenlands, sier Sparebank 1-forbrukerøkonom Magne Gundersen til Nettavisen.

Her får han støtte av Luksusfellen-kollega Hallgeir Kvadsheim.

– Det virker som en god deal. Du får en flyreise til verdi av 15.000-20.000 kroner hvis du bruker dette riktig. Du betaler 4800 for å få noe som kanskje har en verdi på det dobbelte, sier Kvadsheim til Nettavisen.

– Hvis dette er en flyreise som du ikke ville tatt med mindre du hadde skaffet deg dette kortet, bør du la være. Men hvis det er slik at du uansett hadde tenkt til å fly såpass mye eller på en såpass dyr reise, er det en god deal, legger han til.

Likevel påpeker Kvadsheim at årsavgiften er høy.

– Det er en svært høy årsavgift. 400 kroner i måneden er langt høyere enn andre kredittkort, sier Kvadsheim og peker på Amex Elite-kortet.

LES OGSÅ: Polet skrur ned prisene

Ikke gå i denne fella

Premium-kortet SAS reklamerer for er litt billigere i året.

– De fleste har gratis kort, så da kan man lure på hvorfor man skal betale for et kredittkort. Men det er ikke et så stort beløp, sier Gundersen og refererer til Premium-kortets kostnad på 1200 kroner i året.

Ekspertene ber også forbrukerne være oppmerksomme på kravet om å bruke 45.000 kroner for å oppnå bonuspoengene.

– Den store smellen er hvis du kjøper ting du ikke ville kjøpt. Du skal ikke bruke penger for å få ekstra bonuspoeng, sier Gundersen.

Gundersen tror også det er lettere å bruke 45.000 kroner fornuftig hvis man er to personer eller en familie. Det tilsvarer et forbruk på 15.000 kroner på tre måneder.

– Ikke et politisk korrekt kort

I tillegg skal vi snart inn i en handlesesong.

– For en familie, hvis du bruker kortet til de mest vanlige kjøpene, er det mulig. Julen nærmer seg snart. Man kan bruke kortet ved julehandelen, sier Kvadsheim.

Kvadsheim understreker at hvis man allerede hadde planlagt å kjøpe dyre konsumvarer som en PC eller en TV, kan man også bruke kortet.

Likevel er Kvadsheim kritisk til at selskapet oppfordrer til forbruk i disse tider.

– Det er et litt uvanlig innsalg å oppfordre til kredittkortbruk innen en frist. Det krever et ganske stort forbruk på kreditt, og det er ikke så i tiden å legge opp til et økt forbruk. Det legges også opp til flere flyreiser som heller ikke er i tiden. Det er ikke et veldig politisk korrekt kort.

Kan ikke bruke Amex-kort overalt

Ekspertene understreker også at American Express-kortet ikke kan brukes i alle butikker i Norge.

– Amex godtas ikke av alle butikker. Hvis det er sånn at du må gjøre mye ekstra handling og planlegge når og hvor du skal kjøpe ting, går fort vinningen opp i spinningen, sier Kvadsheim.

Gundersen påpeker også at man ikke kan betale de store utgiftene som husleie, strømregninger og kommunale avgifter med kredittkortet. Med kortene kommer også skyhøye rentebetingelser.

Men hvis du betaler ved forfall hver måned, har ikke renten noe å si, påpeker Gundersen.

Prisveksten og rentene til værs: Her er aksjeekspertens favoritter

LES OGSÅ: NHO: Trangere tider vil ramme julehandelen i Trøndelag

Noen store fallgruver

Mange nordmenn bruker kredittkort i utlandet. Kvadsheim understreker at Amex-kortene nevnt i denne artikkelen ikke er like konkurransedyktige som andre kredittkort norske forbrukere kan bestille.

– Det er ikke det beste kredittkortet å bruke i utlandet, sier Kvadsheim og peker på at American Express tar et gebyr for kontantuttak.

Konkurrenter som Bank Norwegian tilbyr denne tjenesten gebyrfritt. Kvadsheim påpeker at kortet trolig har et trangere nåløye sammenlignet med andre kredittkort på markedet.

– Det treffer folk med bedre økonomi og høyere lønn. Sånn sett er det ikke så galt at de setter et krav om et visst forbruk, sier Kvadsheim.

Kvadsheim kommer med følgende konklusjon:

– En god deal, med noen store fallgruver, avslutter han.

Ikke meningen å øke forbruket

Pressesjef Tonje Sund i SAS forteller at målet med kampanjen ikke er å øke forbruket:

– Men å bruke AmEx i stedet for et annet kort eller andre betalingsmidler. Det er også mange kunder som ikke bruker kreditten. Kortet henvender seg til en kundegruppe som etter vår erfaring har svært liten grad av mislighold, sier Sund til Nettavisen.

Vedrørende månedsavgiftene mener Sund dette dekker for andre fordeler man får ved kortet.

– Videre inneholder kortet mange fordeler for kunden, selv om man ikke bruker kreditten. Hva gjelder månedsavgiften, så reflekterer den de mange fordelene som kortet tilbyr.

Her trekker pressesjefen frem reiseforsikring, høyere poengopptjening og reisetilbud der man kan reise 2 for 1 i hele verden, to ganger hvert år.

Pressesjefen understreker at kortet kan brukes på mange utkjøpssteder, og at rentene kortet tilbyr er på linje med markedet.

Vedrørende miljøaspektet og oppfordringen til ytterligere reisevirksomhet peker pressesjefen på at flyreiser knytter mennesker sammen på tross av landegrenser og stimulerer til handel.

– SAS CO2-kompenserer i dag alle reisene for over 7 millioner EuroBonus-medlemmer, for de som flyr på ungdomsbilletter, og egne ansattes flygninger på personalereiser. Ca. 47 prosent av våre reiser ble kompensert for 2021, sier Sund.