Arbeiderpartiets Sara Shafighi (26) innvandret til Norge fra Iran som barn, og blir i august valgt inn som første innvandrer i formannskapet i Trondheim. Partikollega Julie Hole har fått ny jobb og flyttet ut av kommunen, og må derfor erstattes.

– Jeg er leder av Mangfoldsrådet, og de siste tallene er at det er 13 prosent innvandrere fra ikke-vestlige land i Trondheim. Vi skal jo speile befolkninga, og det tror jeg vi vil gjøre i større grad nå, sier Shafighi.

– Lang erfaring

Det er bystyret som skal vedta nye formannskapsmedlemmer, men med flertall og tradisjon for at partiene selv får bestemme hvem kandidatene skal være, er ikke Shafighi bekymret for ikke å bli valgt inn.

– I formannskapet får man mulighet til å jobbe med politikken, med ting som rører seg i byen vår hver uke. Det er de politikerne som er tettest på og som får det største ansvaret. Det er veldig stas at Arbeiderpartiet ønsker meg i den rollen, sier hun.

Leder i Trondheim Arbeiderparti, Hanne Moe Bjørnbet, er glad for at Shafighi har sagt ja til å ta på seg oppgaven.

– Hun har lang erfaring fra arbeid både i bystyret og partiet. Med henne på laget representerer formannskapsgruppa vår bredden i partiet på en god måte, både med tanke på alder, kjønn og bakgrunn. I tillegg er det en historisk begivenhet at Trondheim nå for første gang får et medlem i formannskapet med minoritetsbakgrunn, skriver Bjørnbet i en pressemelding.

Vil jobbe med oppvekst

Shafighi er oppvokst på Kolstad og bor nå på Heimdal. Hun jobber til vanlig som opplæringsansvarlig i ledelsen i Fagforbundet Trondheim. For henne er det oppvekstsaker som blir de aller viktigste.

– Jeg har vært heldig å få jobbe med oppvekst de siste par årene, i oppvekstkomiteen. Det er mye som rører seg i den sektoren, både i skoler og barnehage. Det ønsker jeg virkelig å holde fokus på. Men også helse, klima og asfalt blir viktig, sier hun.