NORGE - KROATIA 23-23, 28-29 etter ekstraomganger:

STOCKHOLM: Norge drømte om finale. Kroatia sto i veien. Strekspiller Marino Maric var plagsom, mens keeper Martin Sego sto som en vegg.

Så stor vegg ble det for Norge, at finaledrømmen brast.

Med fem minutter og tjue sekunder igjen skulle han vise sin suverenitet, Sander Sagosen.

Han hadde satt alt av straffer. Men så sviktet han, på stillingen 23-21. Håndballstjernen fra Charlottenlund kunne gitt Norge et flott spor inn på oppløpet.

Så sviktet han. Det ble helt avgjørende, for et kroatisk lag som snudde kampen og nesten stjal seieren i sluttminuttene. I stedet ble det ekstraomganger.

Også der trakk han det korteste strået. I siste ekstraomgang rotet Norge bort angrep på angrep. Så traff Sagosen tverrliggeren da det gjaldt som mest.

Zeljko Musa ble den store helten i siste sekund.

– Det er det verste jeg har sett. Jeg har aldri sett verre marginer imot, sier Viasat-ekspert Kristian Kjelling.

Sagosen var i rute

Før det var gått åtte og et halvt minutt hadde han scoret tre, Sagosen. Ett langskudd og to iskalde straffer. Verdensstjernen var i rute.

Norge fant derimot ikke ut av de kroatiske kombinasjonene. Strekspiller Marino Maric begynte å plage Norge allerede etter få sekunder og tidlig fikk Kroatia gå opp i 7-5, før Sagosen reduserte med en skuddfinte etter 13 minutter.

RBK-stjernen hyller Sagosen før EM-semifinalen. Men avslører at Trøndelag gikk glipp av et stort håndballtalent

Sagosen var påskrudd. Nå måtte resten våkne. Kroatia var i undertall to ganger, men Kristian Bjørnsen misset to etter flotte gjennomspill av Sagosen, som også noterte seg for en bom.

Så ikke bra ut

Martin Sego var lei å hanskes med i Kroatia-buret, mens Maric fortsatte å finne hullene. Det så ikke bra ut for Norge.

Berge manet om at de norske spillerne ikke skulle henge med hodet. Men den kroatiske blekkspruten fortsatte å gjøre målet lite. Det smalt i stolper. Kroatia gikk til pause med 12-10-ledelse, etter at Maric avsluttet omgangen slik han scoret den.

Fem av fem for Kroatia, som luktet på finale.

Kjæresteparet herjet samtidig på hver sin arena

– Sander Sagosen kan langt bedre enn dette og bør hevde seg til andre omgang, kommenterte Viasat-ekspert Ole Erevik etter trønderens fire på etterhvert sju skudd. 57 % uttelling luktet det ikke gull av.

Sagosen rotet bort ball i kritisk periode

Eivind Tangen gjenvant bittelitt momentum for Norge etter hvilen med to kjappe, men da Christian O'Sullivan tullet bort ballen like etter en kroatisk scoring og kjempene fra Balkan fikk kontret inn 12-15, så det stygt ut.

Det kunne blitt enda styggere også, da Sagosen rotet bort ballen sekunder senere.

Men Torbjørn Bergerud reddet mesterlig én mot én. Én redning, én kroatisk brøyt og tre kjappe fra Norge og plutselig sto det likevel 15-15, ni minutter og 55 sekunder ut i andre omgang.

Så våknet Sagosen igjen. Først en enkeltmannsprestasjon med sylfrekk avslutning til 16-16, før han fikk sjansen fra sjumeteren på ny. Med et iskaldt hode, noen skuddfintende bevegelser sendte han Sego i kjelleren.

Best i undertall

Og Norge opp i 17-16. Den første ledelsen på en halvtime.

Kolstad-spiller med fire scoringer i debuten for Norge

Den kroatiske tominutteren burde endt i ytterligere ledelse, men Norge mistet faktisk ledelsen i overtall, før O'Sullivan forårsaket straffe. 17-19.

Så var det Norge som skulle snu kampen i undertall, etter at Gøran Johannessen fikk en tominutter han rev drakten over hodet for. Likevel utliknet Sagosen igjen tolv minutter før slutt.

- Vår lederstjerne viser vei! Den der trengte vi, utbrøt Viasat-kommentator Daniel Høglund.

Det gjorde han også åtte minutter før slutt, da han banket inn 21-21 fra distanse, mot et kroatisk undertall. Thrilleren så ikke ut til å ha noen ende.

Norge så ut til å rote bort nok en overtallsperiode, men Bergerud sto frem igjen. Det sørget for norsk 22-21-ledelse i den svenske hovedstaden.

Lederstjerna sviktet

Det skulle vært 23-21 også. Men Sagosen sviktet plutselig fra sjumeteren med fem minutter igjen.

I stedet snudde Kroatia, som riktig nok fikk Luka Stepancic utvist i en norsk straffesituasjon. Der bommet Magnus Jøndal også.

Den norske finaledrømmen virket bekmørk. Så utliknet Jøndal med halvminuttet igjen, i en kamp som ebbet ut med kroatisk miss. Det ble ekstraomganger i en arena som nærmet seg sykehustilstander.

Kroatia tok tak der også, men Sagosen hadde svar og fløy inn 24-24. En stilling som skulle stå seg helt til sidebytte i ekstraomgangene.

Kroatia tok tak igjen. Sagosen svarte. Før Kroatia tumlet bort ballen, og kontringsballen endte hos Bjørnsen.

Ekstraomganger og vanvittig drama

Mannen som misset og misset i første omgang, scoret sitt første i finalen og med to minutter igjen var Norge foran 26-25.

En ny miss fra kroatene ga Norge en kjærkommen matchball inn i det siste minuttet. Den kastet Norge bort og Kroatia fikk straffe i siste sekund.

For tre år siden mistet de VM-finalebilletten på straffe i siste sekund mot Norge. Bergerud var igjen Kroatias veidump, men Domagoj Duvnjak var kald som en fisk.

To ekstraomganger ble til fire. Dramaet ville ingen ende ta.

Nervene var langt utpå drakta til lagene, som kålet bort angrep på angrep. 28-28 var stillingen før den siste omgangen.

Tverrliggeren

Der fortsatte angrepsfeilene å florere. Først to ganger til Kroatia, som Norge ikke klarte å utnytte. Så trampet de på den tredje, og gav Norge en mulighet til å komme foran.

Sagosen traff tverrligger.

Og da røk den norske finalen, da Zeljko Musa satte inn seiersmålet. Til utrolige, kroatiske jubelscener.

PS: Kolstad-duoen William Aar og Tom Kåre Nikolaisen slapp aldri til i thrilleren på Tele 2 Arena.