Samler tidenes 1000 beste fra Trøndelag: – Jeg har notert på natten. Det her har forfulgt meg den siste tiden.

STOR JOBB: Otto Ulseth har samlet de 1000 største idrettsutøverne fra Trøndelag gjennom tidene: – Er du med her, er du med i trøndersk «hall of fame», sier han.

STOR JOBB: Otto Ulseth har samlet de 1000 største idrettsutøverne fra Trøndelag gjennom tidene: – Er du med her, er du med i trøndersk «hall of fame», sier han. Foto:

Fram mot jul skal Nidaros i samarbeid med Otto Ulseth presentere de 1000 beste idrettsutøverne i Trøndelag gjennom tidene.

DEL

Hver lørdag framover skal vi presentere en ny del av listen, helt til den aller beste blir presentert på julaften. Første del av den lange listen slippes lørdag 19. september. Da er det utøverne mellom 1000 og 801 som vil bli publisert.

Sportskommentator i Nidaros, Otto Ulseth, er hovedpersonen bak ideen.

– Det har vært laget mange lister over trønderske idrettsutøvere. Alt fra de 100 beste til de 25 beste. Trønder-Avisa og Adresseavisen har hatt sine kåringer og mye har vært bra. Men da tenkte jeg, her lager vi den ultimate listen. Her er det ingen som mangler. Er du med her, så er du med i trøndersk «hall of fame», forteller Ulseth.

Forventer diskusjoner

Han erkjenner at det fort vil bli diskusjoner om rekkefølgen på en så stor liste.

– Man kan selvfølgelig diskutere rekkefølgen, og vi har sikkert glemt noen også. Jeg har glemt flere som jeg plutselig har kommet på underveis i prosessen, så min verste frykt er at jeg får den samme følelsen om 14 dager. Jeg frykter at den kommer igjen, men om den gjør det så tar jeg den, sier Ulseth og smiler.

Det er han selv som står som ansvarlig for prosjektet, men sportskommentatoren har diskutert utøvere med folk fra de forskjellige sportsmiljøene. I tillegg har lokalhistoriker og tidligere journalist Per Christiansen stått for research.

– Jeg har fått mye innspill, så jeg er ikke alene om dette. Jeg forventer diskusjoner om rekkefølgen, men de øverste 2-300 skal stå forholdsvis støtt, sier Ulseth.

Ville samle alle

Ulseth har brukt veldig mye tid på prosjektet den siste tiden. Han legger heller ikke skjul på at han også har angret på at listen kanskje ble litt vel lang.

– Det er altfor mange. 500 hadde vært greit. Samtidig er det ingen annen landsdel i Norge som kunne gjort noe lignende uten at det hadde blitt patetisk. Det er faktisk norgesmestere som ikke er med på listen.

– Hvorfor har du valgt å gjøre dette?

– Jeg tror det kan være ok å etablere. Å få samlet alle de store inkludert noen av de ikke fullt så store er kult. Det kan ligge i evig tid, og det kan justeres etterhvert som årene går, sier Ulseth.

Ansvarlig redaktør i Nidaros, Arne Reginiussen, gleder seg til prosjektet blir presentert for befolkningen.

– Vi er glade for at vi endelig får på plass en adelskalender for idretten i Trøndelag, for noe tilsvarende finnes ikke. Det er en utrolig stor jobb som er gjort, så dette er veldig historisk interessant og høy kvalitet over. Vi har tidligere sett at slike kåringer er gjort med svært varierende kvalitet, så vi var veldig glade da Otto Ulseth kom til oss med denne ideen. Med sin kompetanse og erfaring så har dette blitt et arbeid med svært høy kvalitet, sier Reginiussen.

Listene vil bli publisert både på Trønder-Avisa og Nidaros sine nettsider hver lørdag fram mot jul.

Flere kriterier

Utøvere fra et stort spenn av idretter vil være representert på listen. Førstkommende lørdag er det utøvere fra friidrett, fotball, aking, karate, freestyle, langrenn, styrkeløft, skihopping, paraidrett, sykling og håndball for å nevne noen.

– Har du angret på noe tidspunkt?

– Ja, det har jeg gjort. Jeg har tatt meg vann over hodet her. Jeg har notert om natten om jeg har kommet på utøvere jeg hadde glemt. Det her har forfulgt meg den siste tiden, sier Ulseth og ler.

Det er flere kriterier for å havne på listen.

– For det første må man sette dette i historisk kontekst. NM på 60-tallet var viktigere da enn det er i dag. I de store norske idrettene må man for eksempel ha vært landslagsutøver, sier han.

Samtlige kriterier kan leses under.

Kriterier:

Oppvokst/«utviklet» i Trøndelag

Prestasjoner som senior

 • Historisk kontekst
 • Ta hensyn til konkurransenes betydning i sin samtid
 • Flere mesterskap, øvelser og medaljer tiår for tiår
 • Hovedvekt på internasjonale/nasjonale/regionale konkurranser i den rekkefølge
 • Ta hensyn til idretter som har økt marked (eksempelvis skøyter, skihopp 40/50-tall kontra i dag)
 • Ta hensyn datidens begrensede muligheter til å «komme ut»
 • Prestasjoner bedømmes i forhold til internasjonalt toppnivå
 • Idrettslige «konjunkturer», nasjonalt og internasjonalt
 • Allsidighet premieres, hvis kvalifisert for lista i to eller flere idretter
 • Allsidige idretter honoreres; turn, mangekamp
 • NM er NM, i sammenlignbare idretter, i samme tidsperiode
 • OL og VM teller likt
 • World Cup er World cup-nivå (eks Falun, Lahti/Holmenkollen historisk)
 • Kongepokaler e.l. (typ «Årets bokser» o.l.) delt ut etter subjektiv bedømmelse honoreres (friidrett, kampidretter osv.)
 • Pionerinnsats honoreres
 • I målbare idretter: 1) Resultater/medaljer 2) Tider/personlige rekorder
 • Minimum A-landslagsnivå i lagidretter
 • Norske idretter som holder stabilt høytinternasjonalt nivå: Landslagsnivå/topplasseringer i NM
 • NM-gull i andre idretter

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken