(Nettavisen): Mange ristet på hodet da det ble klart at norske politikere ønsket at alt av bilsalg i Norge skulle være nullutslippsbiler fra 2025.

Så sent som i mars kunne NAF melde at kun 1 av 7 tror det målet er mulig å nå.

Bensin og diesel er nesten borte

Men nå viser nye tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) at elbilene allerede ser ut til å ha vunnet kampen om norske bilkjøpere:

I mars vare bare én prosent av alle nye biler som ble registrert en ren bensinbil, mens 1,7 prosent var en dieselbil.

86,8 prosent av salget var derimot rene elbiler – mens resten en eller annen form for hybrid.

Les også: Tesla knuser absolutt alt av konkurranse

– Hvem hadde trodd at bildet skulle se slik ut for bare få år siden? Salget av nye rene diesel- og bensinbiler er trolig i ferd med å bli historie i Norge. Samtidig var andelen bensinhybrider og ladbare bensinhybrider i mars på ti prosent, som viser at ikke alle er klare for elbil riktig ennå, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Opprinnelig var 2025-målet formulert som null- og lavutslippsbiler (ladbare hybrider), men ble senere strammet til å bare være nullutslipp.

OFV-sjefen tror at elbilandelen vil holde seg skyhøy gjennom året:

– Prognosen om en elbilandel på 90 prosent ved slutten av året, står ved lag, sier han.

Fra 2024 er det ventet at utvalget av bensin- og dieselbiler i Norge vil stupe, ettersom flere av de største importørene satser nærmest utelukkende på elbiler før 2025-målene kommer.

Varebilene er også på vei

Den største utfordringen for 2025-målet ser nå ut til å være å også få med varebilmarkedet. I første kvartal var 37,5 prosent av varebilene elektriske. I antall var det nær en dobling fra mars i fjor.

– Det skjer også noe på det det elektriske varebilmarkedet nå. Et bedre modellutvalg som svarer mer til behovet, både i forhold til rekkevidde, plass og pris er med på å påvirke dette, sier Øyvind Solberg Thoresen.