Gå til sidens hovedinnhold

Så mye koster strømmen tirsdag

Strømprisene for tirsdag er nå klare, og de viser en økning sammenliknet med mandag.

Ifølge ferske tall fra kraftbørsen Nord Pool vil den gjennomsnittlige kraftprisen tirsdag ligge på 0,6 kroner (kWh). Det er en svak økning fra mandag og en dobling av prisen på julaften.

Prisen vil være på sitt høyeste tirsdag mellom klokken 19 og 20. Da koster en kilowattime rundt 0,93 kroner uten avgifter.

Prisene er fortsatt et godt stykke unna de høyeste prisene denne måneden.

I løpet av de siste 30 dagene, var prisene på sitt høyeste 29. november. Da kostet strømmen på de dyreste tidene av døgnet hele 2,2 kroner per kilowatt time.

Strømprisene hittil i desember:

Som grafen under viser, er dagens priser et godt stykke unna de høyeste snittprisene denne måneden.

I tillegg til kraftprisen kommer momsen på 25 prosent og et flatt tillegg på 60 øre, samt andre avgifter. Husholdninger i Nordland, Troms og Finnmark slipper å betale moms på strøm.

I Oslo, Kristiansand og Bergen er kraftprisen på det høyeste i dag ca. 2,10 kroner per kilowatt, og det er mellom kl. 12 og 13. Fra 10-12 og fra 17-19 er prisene på 2,05-2,07 kroner per kWh. Tromsøværingene slapp derimot unna med 73 øre for 1 kilowatt når strømmen var som dyrest.

Systempris

Gjennomsnittsprisen for alle landene i Norden kalles systempris. Systemprisen tirsdag ventes å ligge på 123,50 euro for en megawatt, som tilsvarer om lag 1,24 kroner for en kilowattime (se kartet under).

En kilowattime er energimengden som tilsvarer et effektforbruk på en kilowatt i løpet av én time. Men, en kilowattime er ikke det samme som en klokketime. Hvor lang tid du bruker på å forbruke en 1 kWh, kommer an på hvor mye strøm du bruker.

Har du en lyspære som trekker 100 watt, vil den bruke 10 timer på å forbruke 1 kWh (100W x 10). En komfyr som trekker 2000 watt vil bruke en halvtime på å bruke 1kWh (2000W x 0,5). Et typisk strømforbruk om vinteren kan ifølge Fjordkraft være 3,5 kWh i timen gjennom døgnet.

Strømprisene i Norge bestemmes i det nordiske/nordeuropeiske kraftmarkedet (Nord Pool). Her kjøpes og selges strøm i samarbeid med Danmark, Sverige og Finland. I tillegg er noe av strømproduksjonen knyttet med land som Tyskland, Frankrike og Polen.

Kommentarer til denne saken