(Nettavisen): Mot slutten av forrige sesong ble de russiske langrennsløperne utestengt fra verdenscupen som følge av at Russland gikk til krig mot Ukraina.

Hva som skjer med russerne neste sesong vites ikke ennå, men de norske langrennsløperne har vært klare på at de ikke vil ha Aleksandr Bolsjunov og de andre russerne til start så lenge situasjonen er som den er i Ukraina.

– På en side er det fryktelig synd for langrenn om ikke Russland, med mange gode utøvere, er med. Det er ikke noe personlig, men det er noe med signalet. Det bør få noen konsekvenser, sa Even Northug om temaet i et intervju med VG for en uke siden.

– Jeg vil i hvert fall ikke se noe russisk flagg eller russisk nasjonaldrakt, fulgte Northug opp.

Disse sitatene har ført til sterke reaksjoner i Russland.

Bolsjunov i strupen på nordmennene: – Vi vet ikke hvem som kontrollerer dem

– Nivået av hykleri sprenger alle skalaer

Den russiske TV-profilen og langrenn- og skiskytter-kommentatoren Gubernijev slår hardt tilbake mot Northug.

Han kaller uttalelsene «hyklerske» og mener minstebror Northug er en egoist.

– Jeg vil si at nivået av hykleri sprenger alle skalaer. De kan si en ting foran øynene deres og en annen ting bak ryggen deres. På grunn av russerens fravær har han en sjanse til å bryte seg inn på det norske laget, for han er ikke en hovedperson der, så vidt jeg forstår. Så han følger fortsatt egoistiske interesser, sier Gubernijev, ifølge Sport-Express.

Han mener Northugs meninger er betydningsløse.

– Han tar ikke avgjørelser om de russiske løperne kommer til å konkurrere eller ikke. Ingenting endrer seg på grunn av hans ønsker. Han er ikke en person som du trenger å bry deg om meningene til, freser Gubernijev.

Russisk høydehopper raser i åpent brev: – Det har gitt liv til en ny krig

– Trenger ikke være noe Einstein

Northug nærmest flirer litt når han får gjenfortalt det Gubernijev sier om han.

– At min mening ikke har noen stor betydning i det hele skal man vel ikke være noen Einstein for å skjønne, for det har det ikke, sier Northug til Nettavisen.

Northug sier han ikke vet hvem Gubernijev er, men russeren er en stor profil i hjemlandet sitt. På Instagram har han 676.000 følgere og han er ofte ute i russisk media og uttaler seg.

Da Vladimir Putin inviterte til det flere mente var et propagandashow på Luzjniki stadion i Moskva i mars, var Gubernijev til stede som konferansier.

Norsk konkurrent rister på hodet over dopingtatt russer: – Fint å få dem ut

– Bryr meg ikke

Northug bryr seg uansett ikke veldig mye om uttalelsene til Gubernijev, og mener russeren tolker han helt feil.

– Jeg vet jo at russerne har ett syn på saken og så bryr jeg meg egentlig ingenting om hva de mener om det. Det har i hvert fall ingenting med konkurranse å gjøre, for jeg vet jo at det beste for langrennssporten er om Russland hadde vært med. Vi trenger den konkurransen og matchingen fra Russland for at sporten skal være interessant, sier den norske landslagsløperen.

Gubernijev er imidlertid ikke den eneste russeren som reagerer på Northug sine uttalelser.

Den tidligere skiskytteren Anfisa Reztsova, med VM-gull og OL-gull på CV-en, mener Northug er redd for å møte Bolsjunov.

– Snart vil situasjonen normalisere seg og utøverne våre får lov til å konkurrere. Northug er redd oss, han vet at han vil tape for Bolsjunov, sier hun, ifølge Sport-Express.

Bolsjunov-trening vekker oppsikt: – Han er en maskin!