På meldingstjenesten Telegram skal hackergruppen Killnet lørdag ha truet flere sykehus og helsetjenester i vesten, melder TV 2 som først omtalte saken.

Ifølge kanalen hevder gruppen at de har stengt nettsidene til norske sykehus, noe som ikke nødvendigvis er sant.

«Helseinstitusjoner i Norge og Tyskland er stengt. Vi vil ikke tillate at dritt kastes mot vårt fedreland», skal Killnet ha skrevet.

Kjenner til truslene

Gruppen skal være kjent for å gjennomføre DDOS-angrep og oppdaterte lørdag listen med disse sykehusene: Ahus, Sykehuset Innlandet, Førde sykehus, Ringerike sykehus, St. Olavs hospital, Skien sykehus, Stavanger universitetssykehus, Sykehuset i Vestfold, Haugesund privatsykehus og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Per klokka 17.47 lørdag er hjemmesiden til St. Olav ennå oppe.

Nidaros har vært i kontakt med St. Olav ved kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne som henviser videre til Norsk helsenett som håndterer saken.

På Norsk helsenetts hjemmeside skriver de at det lørdag oppleves unormal trafikk mot sykehusenes nettsider, noe som førte til til kortvarig ustabilitet.

«Vi har iverksatt tiltak, slik at nettsidene er tilgjengelige igjen. Norsk helsenett, ved HelseCERT, følger situasjonen tett og innfører nye tiltak dersom det blir nødvendig», skriver de.

Følger situasjonen

Rådgiver i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Herman Hatløy Ringstad, skriver i en e-post til NTB at NSM er kjent med meldinger på Telegram rettet mot helsesektoren i en rekke land, blant annet norske helseinstitusjoner.

– NSM er i dialog med relevante partnere og følger situasjonen tett.

Ble informert fredag kveld

Informasjonssikkerhetsansvarlig Per Bruvold ved Universitetssykehuset Nord-Norge sier til Nordlys at han fikk vite om angrepet sent på fredag kveld.

– Fra tidligere erfaringer med gruppa er de mer ute etter oppmerksomhet enn å forårsake skade. Likevel må vi være forberedt på at trusselen blir reell, sier han til avisen.

Aftenbladet har vært i kontakt med Stavanger sykehus. De henviser til Norsk helsenett som leverer IKT-løsninger for samhandling mellom aktører i helse- og omsorgssektoren.

– Vi kan bekrefte at vi har sett unormal trafikk mot sykehusenes felles nettsider, som førte til kortvarig ustabilitet på sidene, skriver kommunikasjonsleder i Norsk helsenett, Mette Valle Sannes, i en sms til Aftenbladet.