Rosenborg - Vålerenga 2-2

FOR TO SERIERUNDER siden var Rosenborg i posisjon til å bli seriemestere 2021. Det er de ikke lenger. To selvforskyldte utvisninger og 137 minutter med ti mann har ødelagt det.

Mot Kristiansund spilte trønderne en hel kamp (89 minutter) med en mann mindre.

Mot Vålerenga ble Markus Henriksen helt korrekt sendt i dusjen tre minutter før pause.

FØR KBK BORTE var Rosenborg fire poeng bak Bodø/Glimt og ett bak Molde. Der lå muligheten til klubbens 27. seriemesterskap. RBK står igjen med Molde (B) og Bodø/Glimt (H). Det handlet om å grave dypt og gjøre jobben.

Med ni poeng til Glimt og seks til Molde er det løpet kjørt.

Rosenborg er ikke som de en gang var.

MEN ÅGE HAREIDE er det, og derfor var han rasende etter 2-2 mot Vålerenga. Etter 20 serierunder hadde han øynene på seriegull. Nå må Rosenborg, i år som i fjor, klamre seg til håpet om tredjeplass og Europa 2022.

Åge Hareide mener Rosenborg ble snytt for straffe på overtid, og ja, han hadde en god sak.

Når det er sagt var Rosenborg heldige som slapp unna et par andre tvilsomme dommeravgjørelser.

Les også: Ræva-fotballens far er en kynisk mester

AV DEN GRUNN sutret Dag-Eilev Fagermo også, selvfølgelig gjorde han det. Annulleringen av corner-scoringa til Vidar Ørn Kjartansson er vanskelig å forklare for en dommer som misset på en del. At Vålerenga ikke fikk frispark i bruddet som startet Rosenborgs 2-1 scoring er også et tema for diskusjon.

Og så sto de der da, Åge Hareide og Dag-Eilev Fagermo, og forklarte hvorfor dommeren fratok dem seieren.

Ser du på tabellen og alt som er ødelagt, skjønner du hvorfor.

ROSENBORG KOM ELENDIG ut i årets serie, men tok seg sammen, slo lagene Norges største fotballklubb skal slå, og ga seg selv en mulighet inn i høsten. Den er borte. Vålerenga har som vanlig funnet synkehullene laget ikke klarer å styre unna, og sånn sett kastet sesongen på dynga.

Åge Hareide hadde en drøm om sitt siste seriemesterskap, og at han kunne forlate Rosenborg på toppen av norsk fotball.

Dag-Eilev Fagermo trodde Vålerenga var bedre rustet enn de er, og glemte på sett og vis jobben som må gjøres utenfor banen.

Les også: Fagermo har fått svingdøra fra Deila-tida midt i trynet

DEN SISTE PÅSTANDEN underbygges gjennom det faktum at Vålerengas viktigste midtbanespiller, Henrik Bjørdal, måtte spille høyreback på Lerkendal. Det fantes ikke noe alternativ. Dansken (Nicolaj Thomsen) som er hentet på kontrakt ut sesongen for å være et cover for skadde Christian Borchgrevink, er ikke høyreback likevel. I tillegg er savnet av Aron Dønnum i overkant stort.

Vålerenga satt i realiteten stille i sommerens overgangsvindu, litt fordi de ikke lykkes med førstevalgene, men mest fordi de ikke var godt nok forberedt.

Oppsiden, om det finnes noe trøst i det, er at klubben ikke gjentok feilene fra 2019, og brukte penger på spillere som ikke er gode nok.

Les mer fra Norsk debatt her

ROSENBORG ER I ingenmannsland i forhold til ambisjonene om seriegull. Det er skuffende i en by der andreplassen er den første taperplassen. Vålerenga er i ingenmannsland med tanke på topp tre. Det er skuffende selv om den tanken er mer vanlig i Oslo.

Derfor utblåsingene fra Åge Hareide og Dag-Eilev Fagermo, og derfor skyldte de på dommeren.

Ser du sesongen under ett er det bare Rosenborg og Vålerenga å klandre.