Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange vil helst til NTNU - så mange har søkt

Artikkelen er over 1 år gammel

150.784 mennesker har søkt seg til høyere utdanning til høsten. Dette er over åtte prosent opp fra i fjor. 56.250 av disse søker seg til NTNU. I år er NTNU førstevalg for hele 25.635 av dem.

– Hele sektoren opplever en økning, og NTNU har jevnt gode søkertall til sine studier i Trondheim, Gjøvik og Ålesund. Dette er gledelig, og noe vi absolutt er fornøyd med, sier Berit Kjeldstad, konstituert prorektor for utdanning ved NTNU i en pressemelding.

I år peker samfunnsfag og de økonomisk-administrative fagene seg ut. Det er de to områdene som øker mest, ifølge NTNU.

2649 personer har søkt studier innen samfunnsfag fra og med høsten 2020. Det er en økning på 13 prosent fra i fjor. De økonomisk-administrative fagene øker enda mer. De har økt med hele 26 prosent fra året før. Nå har 3374 søkt disse studiene til høsten.

7021 personer har søkt teknologifag som førstevalg. En økning på seks prosent.

Noe av det som gleder Kjeldstad mest, ifølge pressemeldingen, er noe som NTNU har jobbet målrettet med. Det gjelder søkningen til 2-årige mastergradsstudier.

Hele 7168 søkere har meldt sin interesse til disse studiene. Dette er en økning på over 13 prosent fra året før.

Ikke alt er positivt

Men ikke alt er like positivt. Lærerutdanningene går noe ned etter de høye søkertallene for to år siden. Nedgangen i fjor var på nær sju prosent. I år er nedgangen over seks prosent til 1521 søkere. Rett nok er utdanningene fremdeles populære, med rundt 1,7 søkere per studieplass.

– Nedgangen ved NTNU er mindre enn de fleste andre steder, men denne utviklingen bekymrer oss, medgir Kjeldstad.

Også informasjonsteknologi er mindre populært enn i fjor, med en nedgang på 8 prosent til 1536 søkere. Men her er antall søkere per plass fremdeles bunnsolid, og det vil nok igjen bli høye krav for å komme inn.

Omtrent like mange kvinner som menn ønsker seg til NTNU. Men fremdeles velger mange tradisjonelle studieretninger.

Bare drøyt 23 prosent av søkerne til helsefag er menn, og kvinnedominansen er enda tydeligere om vi ser bort fra medisin. Motsatt er det innenfor informasjonsteknologi og teknologiske fag, der over 70 prosent av søkerne er menn.

Kommentarer til denne saken