Fotballhistorien er full av «easy-come-easy-go-spillere», særlig målscorere, som snubler inn scoringer i en periode, før de forsvinner. Casper Tengstedt er ingen slik. Han er en sensasjon.

Foreløpig er dansken Kjetil Rekdals garantist for, om ikke ren suksess, så i alle fall for at det ikke blir en ny fiasko. Hans individuelle ferdigheter kan gi klubben seriesølv, mange hestelengder bak Molde riktignok, men tross alt; sølv er eventuelt sølv. Selv på Lerkendal.

All ære til de som fant Tengstedt, og til trenerne som dyrker ham og bokstavelig talt gir ham spillerom, og som bidrar til at en Ole Sæter blomstrer ved siden av ham. Hans prestasjoner er faktisk litt undervurdert de siste kampene, for han løper mye, han løper fort og han løper klokt, som gjør motstanderne forvirret, og som dermed skaffer Tengstedt ytterligere rom. Det er krevende å være forsvarsspillere mot de to. Det skal selv Bodø/Glimt få merke.

Med fem kamper igjen er det veldig sannsynlig at det i det minste blir medalje, og dermed E-cupspill, som strengt tatt er minimum målsetting hver eneste sesong. Noen mener at tabellen aldri lyver, hvilket naturligvis er det rene skjære sludder, for knapt noen idrett er så sterkt influert av tilfeldigheter som fotball, og hvis resultatet i hver enkelt kamp er vilkårlig, kan tabellen naturligvis også bli det.

Likevel er det de klart fem beste lagene som skiller seg ut på årets tabell:

Glimt er fortsatt best, men har i lang tid slitt med å holde fokus, og har prestert ujevnt.

Molde er det solide laget.

Vålerenga har det nest-beste kollektive angrepsspillet (bak Glimt).

Lillestrøm er bra bakover, og kontrer effektivt, men har et dårlig utviklet kollektivt angrepsspill.

RBK har de beste spillerne, men mangler et kollektivt offensivt spill, i tillegg til at det for ofte har vært, til Rekdals lag å være, overraskende svakheter defensivt.

Hvis dette gir medalje til Rosenborg, og E-cupspill neste år, kan ingen påstå at Rekdal ikke har innfridd forventningene. I forhold til hvordan det så ut i vinter er det rett og slett imponerende. Intet mindre.

Det er for tiden litt uklart hvor Rosenborg egentlig vil; til gruppespill i Europa?, og hvordan klubben vil komme seg dit; ved å gi gode vilkår til det «trønderske fotballtreet», som klubben i hvert fall tidligere så seg selv som en del av, og ikke minst; ved å utvikle et kollektivt angrepsspill, som Bodø/Glimt har gjort?

All respekt for Tengstedt: Hans individuelle ferdigheter gjør norske forsvarsspillere forvirret. Jeg har sett noen på TV som ikke kommer til å la seg bringe ut av fatning. Målt mot de lagene som eventuelt venter i gruppespill i Europa, ligner Rekdals lag mest på Erik Hamrens, bortsett fra at Hamren var bunnsolid defensivt.

Jeg har en mistanke om at ingen i Rosenborg lenger driver med det som tidligere het «å se bak resultatene». Det er forståelig at klubb og supportere nyter stunden nå. Det er ikke mange år eller trenere siden sølv eller bronse i serien, i alle fall hvis det ble kombinert med det som ble oppfattet som et visjonsløst spill, ble erklært som å være for dårlig.

Det handlet tross alt om Rosenborg. I de årene.