Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Rekdals tilfeldige angrepsspill kan antakelig ikke bringe RBK ut i Europa. Det spiller kanskje ingen rolle, for veien kan uansett være i ferd med å bli stengt.
Hvis du trodde at de tolv klubbene som hadde planer om å rive seg løs fra fellesskapet og starte en egen privat superliga, har trukket til seg værhårene og er kommet på bedre tanker etter supporternes protester, tar du dessverre feil. De tar i stedet saken til EU-domstolen. Det er ikke umulig at de når frem.
I så fall kan Rosenborg en gang for alle glemme å spise kirsebær. De tolv vil nemlig ikke dele, og de som ikke vil dele er: Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Juventus, AC Milan, Inter, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham og Arsenal.
Hvis du heier på en av disse på fritida, så har du ennå sjansen til å ombestemme deg. Det var jo faktisk det som tilsynelatende skjedde forrige gang: Supporternes protester stanset ideen. Tilsynelatende. For nå går klubbene altså til EU-domstolen med et søksmål der de hevder at både Fifa og Uefa opptrer som et kartell, som misbruker sin dominerende posisjon.
Det kan og bør sies mye stygt om både Uefa og særlig Fifa, men i denne saken står de på det godes side, mens de tolv klubbene er en trussel mot alt det vi oppfatter som bra med idretten. Ingen vet naturligvis hva som venter etter en eventuell negativ dom for fotballen, og muligens vil europeisk fotball finne en løsning da også, men det virker selvklart at disse utbryterklubbene kommer til å styrke seg ytterligere, og fjerne seg enda mer fra det Franz Beckenbauer en gang i tida kom i skade for å omtale som «klubber som Rosenborg».
Det var den tids fremste eksempel på klubber Bayern München burde slippe å spille mot. Nå skal det for det første sies at også i dette spørsmålet fremstår tyskerne som en svært ansvarlig europeisk nasjon, og det skal vi også ved denne anledning vite å sette pris på, men det er jo et spørsmål hvor lenge tyskerne og franskmennene kan stå imot hvis markedskreftene vinner fram.
Europeisk fotball vil ikke lenger være en «åpen og rettferdig konkurranse» som Uefa noe upresist omtaler dagens modell som, men det skal de ha; det kommer til å bli mye, mye verre enn i dag, og de har utvilsomt rett i at verdien av nasjonale turneringer som for eksempel den norske vil bli mye mindre. TV 2 kan ha kjøpt katta i sekken.
Den norske kulturministeren Anette Trettebergstuen vegret seg lenge for å stille i høringen i EU-domstolen, men etter at NRK begynte å røre i saken i helga, kom hun fort på bedre tanker, og gjør nå som sin europeiske kolleger. Det skal norsk fotball takke henne for, men hun kan komme til å oppleve at den praktiske politikken nok en gang taper mot de prinsipielle europeiske ideer.
Da må Rosenborg i enda større grad enn i dag glede seg over en seier mot Kristiansund, og det norske landslaget blir vel satt sammen av de nest beste spillerne, sånn som det regelmessig er når det spilles ishockey-VM: Verdens beste liga er knapt nok representert.
Det er antakelig begrenset hva Norge kan bidra med også på dette området, men medlemmene i de norske supporterklubbene til de tolv kan nå vurdere om de skal si fra. Hvis de skjønner hva som faktisk er i spill.