Det handler ikke om resultatene hittil, for det er liten grunn til å hisse seg opp over dem; én seier og to uavgjorte, deriblant en på bortebane mot Molde. Tross et resultatmessig lite feilskjær mot Sandefjord, vil jeg anbefale dem som kun leser resultater og tabell (det siste til og med allerede i tredje serierunde!) om å roe seg ned. De som derimot husker at Rosenborg en gang i tida definerte seg som å være i underholdningsindustrien, kan se med skrekkblandet fryd fram mot Odd-kampen.

I deler av Fotball-Norge ler de litt av dette, og harselerer med det: «I Trondheim er det ikke nok å vinne, ha-ha..laget må vinne på riktig måte..ha-ha.» La dem le. RBK må ikke bare vinne. De må ikke engang vinne. De må ikke engang lykkes.

Vi ber bare om at de prøver.

Vi ber dem prøve på den måten vi – og andre – har erfart lønner seg på sikt, og som alltid gir håp, også selv om det blir tap. Og vi ber hele klubben om å oppføre seg sånn at det skapes gjensidig begeistring. Det siste må ikke nødvendigvis foregå ved at laget reiser til Vallersund og Verdal for å spille fotball og spise karbonade, skjønt det hjelper. Det må kanskje heller ikke skje ved en helt hensynsløs åpenhet, skjønt noen av oss vil stadig spørre: Hvorfor ikke det?

I en fotballklubb er alle aktører genier når laget vinner. Alle er idioter når det taper. Men her finnes nyanser, i alle fall i store, tradisjonsrike klubber som også har en kulturarv å ta vare på. Barcelona har det, og Liverpool og Manchester United, og flere av de beste engelske lagene, og Bayern München og Ajax. Det er i dette selskapet Rosenborg hører til. Det er en tung arv å forvalte. Det krever at de som til enhver tid sitter i ledelsen kjenner historien, og har sans for den, som i Bayern München og i Barcelona, i mindre grad i de britiske klubbene som er overtatt av despoter og tullinger.

Rosenborg er ikke overtatt av noen, men det er gjennomført en fornuftig fusjon, som ikke er enkel, fordi kulturene i gamle Trondheims-Ørn og gamle RBK var ganske forskjellige, og da kommer spørsmålet: Hva gjelder nå? Det blir lettere å finne svar på det spørsmålet hvis RBK herrer vinner mot Odd, for som sagt: Ingen ting døyver opprøret i fotball som seire. Men det vil ulme uansett, fordi mange av dem som bidro til å gjøre Rosenborg til det klubben ble, føler at det ikke lenger blir verdsatt. Og som det da gjerne sies:

Hvis det i tillegg blir tap mot Odd ...

På det grunnlaget er den kampen viktigere enn kanskje noen kamper mot Odd siden den andre cupfinalen i 1960?

Jeg foreslår feiende flott spill og tremålseier. Da vil mange finne seg i mye, også fra de nye kostene i ledelsen på Lerkendal.

Traurig spill og tap vil gjøre det til en av de blåere blåmandagene på lenge på Brakka. For mange undertrykker irritasjonen sin nå. Det kan bli krevende å tøyle sinnet hvis kampen mot Odd blir som den mot Sandefjord.

Jeg tipper 3–2 til Rosenborg i en spennende kamp. Men jeg har vanskelig for å se meg at Hansen skal score to, for denne gangen står han i mål.