I mars valgte nyopprykkede Aalesund å trekke seg fra cupen etter at Norges Fotballforbund flyttet 3 runde-oppgjøret mot seriemester Bodø/Glimt.

Det var for å legge til rette for norske lag i Europa. Nordlendingene takket for tilliten og slo ut både Celtic og AZ Alkmaar, før de også skapte trøbbel for Roma i kvartfinalen av den nye turneringen UEFA Conference League.

Et av de mest imponerende Europa-vårene i norsk fotball, men like imponert over håndteringen var ikke AaFK. De mente flyttingen av kampen var uholdbart og trakk seg fra turneringen. Dermed fikk Bodø/Glimt walkover på sin vei mot cupfinalen, som de tapte 1–0 mot Molde.

Nå er Bodø/Glimt og Norges Fotballforbund i ny konflikt, denne gangen med Ranheim. Trønderne har som kjent trukket Glimt i åttendedelsfinalen, som spilles på Ranheim i mars.

Kan kreve opp mot 500.000

Opprinnelig skulle kampen blitt spilt samme helg som resten av kampene, altså søndag 12. mars. Da møter RBK for eksempel Viking i Stavanger. Nå er kampen flyttet til 5. mars – mye tidligere enn ved tilfellet til Aalesund i vår. Likevel er Ranheims daglige leder rasende.

– Skal vi betale den summen for at NFF skal legge til rette for Bodø/Glimt i Europa? NFF trakk cupen i august, to måneder etter 3. runde. Det er forankret at Europacuplag kan flytte to seriekamper for å optimalisere inn mot Europa. Når NFF begynner med reservedatoer i NM er det overoptimalisering. Det er nærliggende å tro at Glimt har lagt press på sarte sjeler i NFF og vunnet gjennom med sitt syn, sier Frank Lidahl til VG.

Han forteller at laget har avtalt treningskamp i Tromsø den helgen og anslår at en avlysning av den turen, samt det å skru på varmeanlegget på Ranheim en uke før, vil koste klubben mellom 300.000 og 500.000 kroner.

– Vi mener vi har vårt på det rene

Rune Pedersen i konkurranseavdelingen til NFF sier til VG at det er viktig å legge til rette for norske lag i Europa. Glimt er igjen klar for utslagsrunder i Conference League og møter Lech Poznan til dobbeltoppgjør i februar, der et nordnorsk avansement er sannsynlig.

Ranheim-toppen er ikke imponert over svaret fra forbundet. Klubbene gikk for øvrig videre fra 3. runde allerede i sommer, mens trekningen for 4. runde fant sted i august. På grunn av landslagshelger og VM i Qatar i november, har det ikke vært rom for flere cuprunder i høst.

– Det stemmer at jeg tok kontakt med Lidahl og at det er en stund siden, men vi ville lande dette litt før vi tok det videre. Vi kunne gjort det med en gang gruppespillene var ferdige, men det er fremdeles god tid til mars. Dette er en helt normal omberamming. Vi mener vi har vårt på det rene her, sier Pedersen til VG.

– Hvis dette er standarden for å ha gjort «alt rett», da noterer jeg det, svarer Lidahl til samme avis.

På spørsmål om Ranheim kan trekke seg fra cupen slik Aalesund gjorde, svarer Ranheim-toppen at det ikke er nødvendig om NFF betaler.

Tapte mot Aalesund i fjor

Det har vært noen merkelige sesonger for den norske cupen.

Etter at 2020-turneringen ble skrotet, ble cupfinalen 2021 spilt i vår, mens årets finale går av stabelen neste år. I 2023 skal også hele cupen gjennomføres, slik at det dermed skal avvikles ti cuprunder og to cupfinaler neste år.

Ranheim var laget som røk ut mot nettopp Aalesund høsten 2021, etter en dramatisk straffekonk i fjæra. Sunnmøringens cupdrøm røk altså i påfølgende runde – på absurd vis.

Blåtrøyene har på sin vei mot 4. runde slått Dahle, Nardo og Ull/Kisa.